Е. Захариева: Не бих приела да оглавя трето служебно правителство

"Агнешките главички" са хората от новия политически проект на Радан Кънев

Когато предстоят важни реформи, когато имаме парламент с осем политически формации, когато изборите са такива каквито видяхме, ще бъде трудно за кабинета да продължава реформите си. Хората доказаха, че допускаме грешки в това, което правим, коментира министърът на правосъдието Екатерина Захариева в сутрешния блок на БТВ.
"В деня на първия тур и в деня на балотажа, всички министри бяхме в централата на ГЕРБ и обсъждахме вариантите за оставката. Наистина се надявам новият президент да бъде надпартиен и да защитава евроатлантическите ни ценности", апелира Захариева към Радев.

Антон Хекимян попита министъра на правосъдието дали знае кой стои зад проекта на Радан Кънев. "Попитайте го, когато дойде да ви гостува. Всеки може да направи политическа партия. Важното е каква политика ще предложи и как ще бъде приета от хората. Започват много проекти. Говори се, че Слави Трифонов също влиза в политиката. Заповядайте в политиката, за да видите как се управлява държава. Не е толкова лесно, колкото си мислите", предупреди тя.

Според нея след загубата на президентските избори премиерът в оставка Бойко Борисов не се държи като обиден, а действа отговорно.

Екатерина Захариева няма оферта да оглави трето служебно правителство на президента Росен Плевнелиев. „По-скоро не бих я приела, била съм в предишните две служебни правителства, не е лесно”, каза Захариева.

Запитана на кого президентът трябва да връчи мандат за съставяне на правителство, след като ГЕРБ и БСП заявиха, че ще го върнат, Захариева отговори, че би го посъветвала да се ориентира от резултатите на президентските избори, при които трета бе коалицията „Обединени патриоти”. Тя обясни, че е теоретично е възможно кабинетът „Борисов” да управлява в оставка до встъпването в длъжност на новия президент Румен Радев на 22 януари. По конституция сегашният Росен Плевнелиев не е обвързан със срокове за връчване на първия мандат за съставяне на кабинет. Има срокове след това.

На въпрос за „агнешките главички”, за които премиерът Борисов говори в деня на балотажа, Захариева като десен човек със съжаление подчерта, че „дясното се саморазпада”. Тя посочи, че Борисов е имал предвид под „агнешки главички” хората от новия политически проект на Радан Кънев. „Лошото е, че не се учим от миналото и грешките и продължаваме да разбиване дясното политическо пространство”, каза още Захариева.

По повод изявленията на премиера, че Иво Прокопиев е кадрувал в първия му кабинет, Захариева каза: „Не съм усетила натиск нито от кръга „Кой”, нито от кръга „Капитал”. Като правосъден министър сама избрах екипа си и съм оставена да работя по съдебната реформа”. Тя обясни, че стои еднакво близо и до премиера Борисов, и до президента Плевнелиев, в чийто екип бе. „Между тях няма напрежение, имат добър контакт и си говорят”, допълни тя