Президентът Плевнелиев удостоен с най-високото отличие на Република Молдова

Президентът Росен Плевнелиев изрази надежда, че официалното му посещение в Кишинев ще даде тласък на развитието на отношенията между двете страни

За приноса си за развитието и задълбочаването на двустранните отношения и за последователната си подкрепа за европейската интеграция на страната държавният глава Росен Плевнелиев беше удостоен с най-високото отличие на Република Молдова „Орден на Републиката“.

От президента на Молдова Николае Тимофти българският държавен глава получи ордена и за личния си принос за утвърждаването на демократичните ценности и за проевропейското развитие на Република Молдова, която през тази година отбелязва 25 години от своята независимост.

Президентът Росен Плевнелиев потвърди последователната българска подкрепа за европейската интеграция на Молдова. Държавният глава, който е на официално посещение в Република Молдова по покана на президента на страната Николае Тимофти, изрази удовлетворение от напредъка на реформите в Молдова и ги определи като „окуражаващ сигнал за необратимостта на процеса на европейска интеграция“. България ще продължи да споделя опита си в тази посока, допълни българският президент на съвместна пресконференция с молдовския си колега в Кишинев.

Росен Плевнелиев и Николае Тимофти препотвърдиха договореността си и изразиха удовлетворение от предстоящото откриване на Консултво на Република България в Тараклия. Министерството на външните работи на Молдова е дало съгласие за разкриване на консулското представителство, стана ясно след официалните разговори на двамата президенти. Разширяването на българското дипломатическо присъствие в Молдова беше потвърдено и по време на среща на президента Росен Плевнелиев с премиера на Молдова Павел Филип в рамките на 71-вата сесия на Общото събрание на ООН през септември т.г.

Разкриването на българско консулство в района, където исторически е концентрирано българското национално малцинство, ще подобри консулското обслужване на молдовските граждани, ще стимулира инвестиционния интерес на българския бизнес и ще насърчи културните връзки и образователния обмен между двете страни, посочи държавният глава Росен Плевнелиев.

Президентът даде висока оценка на политиката на молдовските институции по отношение на съхраняването на националната, езикова и културна идентичност на българската общност в страната. „Разчитаме, че в рамките на териториално-административната реформа Тараклийският район ще бъде запазен“, подчерта държавният глава.

България е готова да работи съвместно с молдовските власти за започване на процедура по трансформиране на Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак” във филиал на български ВУЗ, обяви още президентът Плевнелиев. Новият статут на учебното заведение ще позволи разширяване на преподаваните в университета специалности, ще даде възможност за издаване на европейски дипломи и ще  повиши авторитета и привлекателността на университета в регионален план.

Президентът Росен Плевнелиев изрази надежда, че официалното му посещение в Кишинев ще даде тласък на развитието на отношенията между двете страни и в други сфери от общ интерес, сред които са образованието и културата, земеделието и храните, търговско-икономическото и енергийно сътрудничество. „Задълбочаването във всички сфери на двустранното сътрудничество между България и Молдова, включително в рамките на процеса на реформи и европейска интеграция, е не само принос за мира и стабилността в региона, но и отговорност пред народите на нашите две държави“, подчерта президентът Росен Плевнелиев.