София с отлична оценка в Брюксел като Евростолица на спорта

Очаква се тази вечер Стара Загора и Банско да получат ценно признание като европейски спортни селища за 2017 г.

Шефовете на ACES Europe похвалиха София за усилията, които полага в подготовка за Европейска столица на спорта през 2018 г. Това стана на специална пресконференция часове преди началото на годишната Церемония на организацията, която е предвидена за тази вечер в залата на Европарламента в Брюксел.

„Темповете, с които София се подготвя да бъде Европейска столица на спорта след две години са впечатляващи. Можеш да кажем, че в това отношение България е сред отличниците в сравнение с всички досегашни световно известни градове, заслужили подобно признание. Екипът в България работи много активно, като в информационно и организационно отношение извърши огромна дейност за няма и две години,“ заяви Джан Франческо Лупатели, президент на ACES Europe организацията, която всяка година определя Европейска столица, Град, Общност и Селище на спорта.    

Италианецът не пропусна да похвали развитието на проекта в България, като поздрави всеки един от представителите на София2018 в сградата на Европарламента, съобщава www.sofia2018.bg. Сред тях бяха Андрей Ковачев – евродепутат и президент на Консултативната група на ACES Europe, Анатоли Илиев - организационен секретар на инициативата и член на Управителния Борд на ACES Europe, Мила Андреева - изпълнителен директор на София2018, Красимира Чахова - зам. кмет на Стара Загора и Георги Икономов – кмет на Банско, които участваха и в пресконференцията.

Добрите оценки задължават

„Добрите оценки тук са важно признание за София и България, те са равносметка за свършеното от целия екип досега по кампанията, но и голяма отговорност. Искам специално да благодаря на кмета на столицата г-жа Йорданка Фандъкова, на общинските съветници и ръководството на Общинския съвет за разбирането, помощта и ангажирането с каузата по този така важен за бъдещите поколения проект. Титлата е висока оценка за желанието на нашата столица и на България като цяло да промени отношението си към спорта и час по-скоро да предостави повече възможности за спорт, здравословен живот и физическа активност на населението,“ заяви Анатоли Илиев.

На срещата с медиите стана ясно, че вече се работи по проекта ACES да номинира и определя в бъдеще „най-добрите европейски ски, спа и курортни центрове“, както и да разшири дейността си със „световни столици, градове и общини на спорта“ - за тази цел стартира глобален формат през 2018 г. с помощта на основни международни организации като Обединените нации. „След успеха в Европа, разширяваме дейността с търсене и популяризиране на добрите спортни примери и практики по цял свят. Така предоставяме възможност на обществата да се обединят в името на активния и здравословен начин на живот за всеки“, припомни президентът и основател на организацията Джан Франческо Лупатели. На брифинга присъства и Хуго Алонсо, ген. Секретар на ACES Europe, който засегна широк кръг въпроси за дейността на организацията и за бъдещето на спорта като социален феномен.

Видео клип презентира София2018

По-късно тази вечер се очаква представителите на София2018 да презентират с видео клип дейността си по инициативата и да информират авторитетната аудитория в Заседателната зала на Европейския парламент за намеренията си през следващата година. Атрактивното видео с кадри от събития, обекти и активности из София се подсилва с посланията на Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет и председател на Фондация „София – Европейска столица на спорта“. Той изтъква основните приоритети на градската управа по отношение на спорта и отбелязва, че най-важната цел на кампанията се съдържа в намерението спортът да достигне до всеки, да обхване многообразието от различни възрастови и социални групи. „София, един от най-древните и красиви градове на континента, през 2018 г. ще председателства Европейския съюз. За нас е чест, че през същата година градът ще бъде Европейска столица на спорта под мотото „Обичам спорта, обичам София!“, заявява Герджиков в своето послание.

В многобройните събития и активности, организирани по инициатива София – Европейска столица на спорта вече се включиха като участници, гости и зрители над 100 000 души за последните две години. Същевременно Столична община отдели над 7.2 млн. лева за спорт тази година, включително за подобряване на спортната инфраструктура.

България очаква нови признания с още две селища на спорта

Тази вечер България със сигурност ще има още поводи за задоволство на годишната Церемония в Брюксел, която се ползва със специалната подкрепа на Групата на ЕНП. След визитите на „Оценителната комисия“ в България и покриване изискванията на специален въпросник по всички аспекти и критерии, свързани със спортната политика на общините, се очаква ACES Europe да обяви и да връчи сертификатите на Стара Загора за „Град на спорта“ през 2017 г. и на Банско за „Малък град на спорта“ през следващата година. Изборът е базиран на възможностите и намеренията на съответните населени места, като се приема, че спортът е фактор, който влияе върху развитието на обществото, подобряване качеството на живот, съдейства за доброто здраве и интеграцията на отделните социални общности.

Авторитетна аудитория за връчването на отличията

Традиционно, отличията се връчват в тържествена обстановка от председателя на Федерацията на европейските столици и градове на спорта (ACES Europe) г-н Джан-Франческо Лупатели, чиято е и инициативата за самата Церемония от 2001-ва година насам. На събитието ще присъстват представители на градове и общини от цяла Европа, високопоставени гости от Европейската комисия, евродепутати, бизнесмени, хора на изкуствата.

Зам.-кметът на Стара Загора Красимира Чахова и кметът на Банско Георги Икономов са в Брюксел по покана на евродепутата Андрей Ковачев за да обменят опит с колегите си от сходни европейски градове за добрите практики в областта на спорта и активния начин на живот. Ковачев е в основата на идеята българската столица да кандидатства и да спечели преди две години званието Европейска столица на спорта.

До този момент четири български града вече са лауреати на престижните награда на ACES Europe: София получи титлата европейска столица на спорта за 2018, Пловдив, Бургас и Русе бяха наградени за европейски градове на спорта респективно за 2014, 2015 и 2016 г.



ACES Europe
ACES Europe е нестопанска организация, базирана в Брюксел, която всяка година от 2001 г. определя Европейска столица, Град, Общност и Селище на спорта. Изборът на това признание се извършва от ACES Europe въз основа на принципите на отговорност и етика, като се приема, че спортът е фактор, който влияе върху развитието на обществото, подобряване качеството на живот, съдейства за оброто здраве и интеграцията на отделните социални общности. ACES Europe е призната от Европейската комисия в „Бялата книга на спорта” (т. 50).

Звания
ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА СПОРТА – 1 титла на година за столица на държава или град с повече от 500 000 жители. ЕВРОПЕЙСКИ ГРАД НА СПОРТА – няколко титли на година за европейски градове с аселение от 250 000 до 500 000 жители. ЕВРОПЕЙСКА ОБЩИНА НА СПОРТА – до 2 титли за група от няколко малки градове в Европа. ЕВРОПЕЙСКО СЕЛИЩЕ(МАЛЪК ГРАД) НА СПОРТА – няколко титли за населени места с по-малко жители.

Проект
Проектът Европейска столица на спорта е инициатива за активен начин на живот и подобряване на спортната инфраструктура и се реализира по инициатива на Спортната асоциация на европейските столици и градове (ACES Europe), Европейската Комисия и програмите, представени в „Бялата книга на спорта“ (точка 50). До момента сред градовете победители са Мадрид 2001 г., Стокхолм 2002, Копенхаген 2006, Щутгарт 2007, Mилано 2009, Истанбул 2012 и др. Европейска столица на спорта през 2017 г. е Марсилия, през 2019 Будапеща, а през 2020 г. Малага.

София2018
София бе определена за Европейска столица на спорта през 2018 г. Решението бе обявено през ноември 2014 г. от Оценителната комисия на организацията ACES Europa с мотивите, че „градът е добър пример за спорт за всички, като инструмент за подобряване на здравословния начин на живот, интеграцията и образованието, които са в основата на инициативата.“ С избора си през 2018 г., София се нареди до градове, които през изминалото столетие са доказали приноса си към развитието на множество спортове с провеждането на стотици национални и световни първенства на територията на тези градове.

Титлата
Титлата европейска столица на спорта не е свързана с домакинства на спортни събития, а по-скоро има за цел да популяризира активния начин на живот, развитието на спортни политики и инфраструктура с добри съоръжения, програми и активности. Акцентът е върху масовия спорт и върху значението на спорта като приоритет в живота на хората.