Т. Дончев: Не се стремим да сме вкопчени във властта

Серията компромиси, които ние направихме, са част от щетите, понесени от ГЕРБ

Една от основните теми, върху които трябва да се фокусираме, е какви са държавническите и политическите механизми, за да изчезне усещането за липса на справедливост. То е не само усещане, то е реално. Това заяви вицепремиерът в оставка Томислав Дончев в ефира на Лице в лице, bTV.
„Дори и да бяхме прегърнали най-радикалната версия на съдебната реформа, тя с магическа пръчка нямаше да реши проблемите. Добре знаете, че нямаше да имаме никаква съдебна реформа. Ориентирани към прагматични резултати, нашата логика беше – по добре да имаме това, което може да се направи, отколкото да нямаме нищо”, каза Дончев, коментирайки спънките в съдебната реформа.
 
Говорейки за решението на редица поддръжници на ГЕРБ да гласуват за генерал Румен Радев, Дончев каза, че „освен легендата за виртуозен пилот, има нещо друго”. „Това е моя задача през идните седмици и месеци. Да разбера какво е то”, добави той.
 
„Щом има сигнал за липса на подкрепа – по-силен или по-слаб, това прави управлението, по дефиниция, слабо. Трябва да се правят куп важни неща, а някои от тях хич не са лесни. Абсолютно е невъзможно да се управлява при липса на доверие. Не се стремим да сме вкопчени във властта”, каза Дончев, говорейки за решението на Борисов да обвърже изхода от изборите с оставката на кабинета.  
 
Дончев коментира и твърденията, дали заради ресорите са на реформаторите – образование и здравеопазване – ГЕРБ е изгубил доверието на народа. „Чисто структурно ние се оказахме в ситуацията, в която получаваме предложение от младшите партньори, те няма как да минат без наша подкрепа. В края на краищата ние носим отговорност за всяко решение, наше или не. Подобен формат е крайно некомфортен. Ние приемахме всичките негативи, а другите политически сили само се опитваха да приватизират позитивите”, каза Дончев.
 
Серията компромиси, които ние направихме, са част от щетите, понесени от ГЕРБ, добави вицепремиерът.  
 
Дончев отрече, че ГЕРБ ще иска оставка на кметовете в градовете, в които партията е изгубила гласове. "Там където резултатите са слаби, може да се вземат. Но да се иска оставка на кмет, които е избран мажоритарно, е саботаж към цялата държава", каза той.
 
„Най-голямо значение има какво е казал суверена. Единственото, което има право да направи държавата, е да се съобрази с него. При това има куп технически предизвикателства – например дали ще има време за прекрояване на гласуването. Изборите са възможни най-рано, според конституцията, в края на месец март”, каза Дончев за възможността за нова изборна система.
 
Вицепремиерът в оставка също призова двамата президенти да се договорят за формата на служебния кабинет, за да няма два такива. „Не е хубаво служебните кабинети да се променят през месец и половина. Това, най-малкото, би объркало много администрацията”, добави той.