Район „Западен” отбеляза 1100 години от успението на Свети Климент

Мисия Пловдив

17-11-2016, 14:58

Снимка:

Район „Западен”

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

“Мениджър за един ден“ в „Западен“

EVN затваря улици в районите „Западен“ и „Северен“

Беседата бе поредното събитие през този месец, посветено на Свети Климент

Беседа, посветена на живота и делото на Свети Климент Охридски, се проведе в район „Западен”. Събитието бе част от честванията на 1100-годишнината от успението на големия български светец, а организатори на проявата бяха църковното настоятелство на едноименния храм в района и кметът Димитър Колев.

Залата се оказа тясна за желаещите да се запознаят отблизо с живота и делото на Свети Климент Охридски, като сред гостите на събитието бе и директорът на СОУ „Свети Свети Кирил и Методий” Таня Николова. Присъстващите чуха прекрасни църковни песнопения, изпълнени от момчета от Пловдивската семинария, а ученици от СОУ „Свети Свети Кирил и Методий” запознаха всички с основните моменти от забележителния живот на Свети Климент чрез изготвена от тях презентация.

„Много важно е подобни събития да бъдат отбелязвани, защото на нашия български народ са необходими такива примери. Те са много, но за съжаление ние като че ли често ги забравяме, увлечени от нашето ежедневие. Свети Климент е изключителен пастир и просветител, както се нарича и в житията „пръв учител” на българския език”, отбеляза в словото си заместник-ректорът на Пловдивската духовна семинария Димитър Мирчев. Заедно с историкът и преподавател в СУ „Свети Климент Охридски” Александър Бижев и отец Пантелеймон те запознаха присъстващите с много интересни детайли от живота и делото на светията.

Беседата бе поредното събитие през този месец, посветено на Свети Климент. На 21-ви ноември, когато е Въведение Богородично – Денят на християнското семейство, ще се проведе концерт в СОУ „Свети Свети Кирил и Методий”. За следващия ден пък в епархийския салон на храм „Света Петка” е планирана отново беседа с историци и преподаватели от София. На 25-ти ноември, когато се отбелязва паметта на светеца ще има сутрешна литургия в храм „Свети Климент Охридски”, а за вечерта е предвиден фолклорен концерт.