Над 50 пчелари от региона обсъдиха проблемите на храненето на пчелните семейства

Животът

17-11-2016, 15:03

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Форумът се организира от Службата за съвети в земеделието и Тракийския университет

Информационна среща –семинар на тема „Основни проблеми и изисквания при храненето на пчелните семейства” се проведе във Велико Търново. Форумът се организира от териториалния областен офис на Службата за съвети в земеделието във Велико Търново, съвместно с представители на Тракийския университет – гр. Стара Загора. Повече от 50 пчелари от цяла Великотърновска област се събраха в заседателната зала на Регионалната здравна инспекция в старата столица, за да се запознаят с европейските изисквания за кандидатстване по програмата за развитие на селските райони. Основните проблеми  и изисквания при храненето на пчелните семейства представи проф. д-р Иванка Желязкова – преподавател по пчеларство в Тракийския университет. Основният е неизкупуването на българския пчелен мед, поради съдържание на изкуствена инвертаза във меда, подчерта по време на откриването проф. Желязкова.

В рамките на събитието експерти от областния офис на Националната служба за съвети в земеделието запознават присъстващите с възможностите за подпомагане на пчеларите през новия програмен период. 
„Темата е винаги актуална в областта на пчеларството, независимо от селскостопанския сезон и периодично организираме такива специализирани семинари в различни селскостопански сектори,     като по този начин целим да подпомогнем земеделските стопани при ефективното управление на тяхната дейност в стопанствата” – информира главен експерт Деян Дончев от териториалния областен офис на Националната служба за съвети в земеделието в старата столица. В хода на събитието, чрез демонстрация  се акцентира върху преходът на пчелините към биологично стопанство и мерките, които пчеларите трябва да спазват през зимния сезон. В рамките на семинара бяха представени и основните насоки за изпълнение на одобрени бизнес планове по подмерките 6-1 и 6-3 – стартови помощи за насърчаване на млади земеделски стопани и развитието на малки стопанства.