София с отлична оценка в Брюксел като Евростолица на спорта

София получи титлата европейска столица на спорта за 2018

Шефовете на ACES Europe дадоха оценка „отличен“ за усилията на София в подготовка за Европейска столица на спорта през 2018 г. Това стана ясно по време на годишната Церемония на организацията, която се състоя в залата на Европарламента в Брюксел.
Пред повече от 500 присъстващи, представителите на София2018 презентираха с двуминутен клип дейността си по инициативата и информираха за намеренията си през следващата година, съобщава www.sofia2018.bg.
Атрактивното видео с кадри от събития, обекти и активности из София бе подсилено с посланията на Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет и председател на Фондация „София – Европейска столица на спорта, който подчерта основните приоритети на градската управа по отношение на спорта и отбеляза, че най-важната цел на кампанията се съдържа в намерението спортът да достигне до всеки, да обхване многообразието от различни възрастови и социални групи. „София - един от най-древните и красиви градове на континента, през 2018 г. ще председателства Европейския съюз. За нас е чест, че през същата година градът ще бъде Европейска столица на спорта под мотото „Обичам спорта, обичам София!“, заявява Герджиков в своето послание.
В многобройните събития и активности, организирани по инициатива София – Европейска столица на спорта вече се включиха като участници, гости и зрители над 100 000 души за последните две години. Същевременно Столична община отдели над 7.2 млн. лева за спорт и спортна инфраструктура тази година.
До този момент четири български града вече са лауреати на престижните награда на ACES Europe: София получи титлата европейска столица на спорта за 2018, Пловдив, Бургас и Русе бяха наградени за европейски градове на спорта респективно за 2014, 2015 и 2016 г.