Заработи първата млечна кухня в Куклен

Животът

18-11-2016, 12:20

Снимка:

община Куклен

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ударни ремонти на улици в Куклен

След повече от 10 години чакане, жителите на Куклен имат първата млечна кухня

След повече от 10 години чакане, жителите на Куклен имат първата млечна кухня. В нея ще се предлагат три хранения – супа, основно и десерт за деца до 3-годишна възраст.

„Таксата, която ще заплащат родителите, е в размер на 1,20 лв., като остатъкът ще бъде доплащан от общинския бюджет. Това е социална услуга.”, коментира кметът на Община Куклен Мария Белчева.

Млечната  кухня се помещава в сградата на детските ясли, където родителите вече получават храната след предварително направени заявки.

„Трябваше да се направи тази млечна кухня, защото в момента са много наборчетата 2015 и има нужда. Особено майките, които са с повече от едно дете и няма как да смогват да сготвят разнообразна храна”, споделя Живена Сбиркова, която е майка на малката Гергана от Куклен.

Седмица след началото на работа на млечната кухня, от нея храна получават 18 деца.

„Майките са много доволни, увеличават се всеки ден, бебета си изяждат храната. Условията са страхотни”, казва готвачката Мая Панайотова.

„Млечната кухня предлага разнообразна храна, графиците и менютата, които се изготвят, са съобразени със стандартите”, допълва кметът на Куклен Мария Белчева.

Днес менюто беше зеленчукова супа, картофи със заешко и овесени ядки със сирене и мляко.

Оборудването за млечната кухня и материалите, с които се извършва ремонтът на помещението, са осигурени от КЦМ АД, а дарената сума е в размер на 9 хиляди лева.

„Девета година ние работим с Община Куклен по партньорска програма. Тази млечна кухня е наша стара мечта и аз съм безкрайно щастлива, че тя вече работи”, сподели Мара Русинова от КЦМ АД.

Дългоочакваната социална услуга вече е достъпна за младите родители.