Московски: Удължаваме процедурата за концесиониране на летище София

С авансовото плащане, което е минимум 650 млн. лв. е планирано да бъде изплатен дългът на БДЖ

Удължаваме процедурата за концесиониране на летище София до 31 януари 2017 г. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, по повод изказаната днес позиция от група народни представители, за прекратяване на концесионирането на летище София. По думите му, причината за удължаването на срока е постъпило искане от един от големите летищни оператори в Европа.

Това ще даде възможност на следващото правителство да вземе решение дали да продължи процедурата по концесиониране на столичното летище, каза още министър Московски. Той допълни, че концесията на летището не е била самоцел на сегашното правителство. С авансовото плащане, което е минимум 650 млн. лв. е планирано да бъде изплатен дългът на БДЖ, който е под 500 млн. лв., а останалите средства ще бъдат инвестирани в локомотиви и вагони.

Тези които са за спиране на концесията трябва ясно да отговорят от къде ще бъдат осигурени необходимите средства за БДЖ, каза още министър Московски. Той изтъкна, че не е редно дългът на дружеството да се изплаща, като се взима държавен заем, който да се плаща от всички данъкоплатци. Концесията е единственият начин, по който бихме могли да оздравим БДЖ, допълни той.