Боб Дилън няма да присъства на връчването на Нобеловите награди

Отсъствието му от церемонията по награждаването на 10 декември ще бъде необичайно, но не е прецедент

Боб Дилън няма да посети Стокхолм, за да приеме Нобеловата си награда, защото вече има други ангажименти в началото на декември. Това съобщи вчера Шведската академия, цитирайки писмо на музиканта, в което той подчертава, че призът е голяма чест и би му се искало, но не може да присъства лично.

Певецът неочаквано получи Нобеловата награда за литература този октомври за текстовете си, които според академията "създават нов поетичен изказ в американската песенна традиция". Дилън изненада допълнително света с продължително мълчание, преди най-сетне да приеме наградата.

Отсъствието му от церемонията по награждаването на 10 декември ще бъде необичайно, но не е прецедент, отбелязва Шведската академия. В близкото минало Дорис Лесинг, Харолд Пинтър и Елфриде Йелинек също не можаха да приемат лично наградите си по различни, но най-често здравословни причини. "Нобелът въпреки това си остава техен, както и този на Боб Дилън", посочват от академията.

"Очакваме Нобеловата лекция на Боб Дилън - единственото изискване - до шест месеца от датата 10 декември", завършват те.