Празнуваме деня на християнското семейство

На 21 ноември св. Църква празнува Въведение Богородично

На 21 ноември св. Църква празнува Въведение Богородично. Празникът се чества и като Ден на християнското семейство. В празничния 21 ноември ще бъде отслужена патриаршеска св. Литургия в храм „Св. св. Кирил и Методий”, която ще възглави Негово Светейшество Българският патриарх Неофит. Начало на св. Литургия - 9,30 часа.


Според Библията на този ден тригодишната Мария е заведена от родителите си Йоаким и Анна в Иерусалимския храм, за да служи на Бога. Така те изпълнили обещанието, което дали пред Господ, още преди тя да се роди. Мария останала да живее в храма, като приема върху себе си дълга да лекува в скръбта им всички самотни и изоставени хора. Така този ден става символ на въвеждането на младия човек в лоното на църквата и вярата. На Въведение Богородично православната църква препоръчва на родителите да водят децата си на богослужение, да им разказват за вярата и библейските събития, и така да ги възпитават в християнски дух.

По това какво е времето на днешния ден народът пък гадае какво ще е то през цялата следваща година. Ако времето е топло и слънчево, зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието - слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото - дъждовно, а реколтата - богата.