Районният прокурор на Бургас става заместник в окръжното обвинение

Иван Кирков ще стане заместник на Калина Чапкънова, административен ръководител на Окръжна прокуратура-Бургас

Районният прокурор на Бургас Иван Кирков ще стане заместник на Калина Чапкънова, административен ръководител на Окръжна прокуратура-Бургас, пише Флагман.бг. Предложението е внесено за разглеждане в прокурорската колегия на ВСС от Чапкънова и ще се разисква в сряда. Иван Кирков е считан за изключителен ерудит, добър администратор и доказан професионалист, заради което не се очакват изненади и почти сигурно кандидатурата му ще бъде одобрена от кадровиците в Съвета. 
В екипа на Калина Чапкънова към този момент има двама заместници - Кателиева и Дапчева, която се завърна наскоро от майчинство.
Все още не е ясно кой ще замести Кирков в Районната прокуратура, която той оглавява от 2013 година след спечелен конкурс. Най-вероятно временно на поста ще бъде назначен някой от заместниците му. За фаворит се счита Георги Попов. Очаква се новата процедура за назначаването на титуляр да стартира в началото на следващата година.
Почти сигурният бъдещ зам.-окръжен прокурор на Бургас Иван Кирков е роден през 1973 г. в Елхово. Той е син на Никола Кирков, бивш офицер в Гранични войски. Завършва основното си образование в родния си град, след което се мести в Бургас. През 2000 г. става един от първите випусници на Бургаския свободен университет в специалност "Право".
Женен е за полицейския инспектор Полина Киркова. Иван Кирков също е работил в структурите на МВР до 2007 г., когато постъпва на работа в прокуратура Бургас от 2007 г, показва справка в биографията му. От 2013 година ръководи първоинстанционното държавно обвинение в Бургас.