Откриване на фотоизложба за живота на народната певица Верка Сидерова

На 23 ноември 2016 година от 16.00 ч.

През 2016 година добруджанската народна певица Верка Сидерова, българското "лале", навърши 90 години. Родена е на 26 април 1926 г. в Добрич. През 1953 година талантът ѝ е открит от Филип Кутев, главен художествен ръководител на Държавния ансамбъл за народни песни и танци. Тя е една от най-изявените му солистки и обикаля с него петте континента като навсякъде разнася добруджанската народна песен. Обичана и уважавана, Верка Сидерова заслужено печели най-високите награди: за цялостно творчество – "Нестинарка", "Борис Машалов", "Златна детелина", орден "Кирил и Методий" - първа степен, орден "Стара Планина" - първа степен. През 2004 година получава званието "Почетен гражданин" на Добрич.

На 23 ноември 2016 година от 16.00 ч. в Регионална библиотека "Дора Габе", по повод 90-годишнината на Верка Сидерова ще бъде открита Фотоизложба за живота  на народната певица, със снимки от личния ѝ архив.  Подготвен е и кратък видеофилм, в който известната добруджанка разказва за своя живот. С помощта на община Добрич и спонсори издателство "Мартине" ще представи книгата на Верка Сидерова "Лале ли си. Моята автобиография" в превод на английски език. Организатори на събитието са Община град Добрич, издателство "Мартине" - Добрич и Регионална библиотека "Дора Габе". Фотоизложбата ще бъде експонирана в централното фоайе на библиотеката и може да бъде разгледана до 7 декември 2016 г.

Преди откриването, на 23 ноември, от 15.00 ч. ще се проведе пресконференция в Регионална библиотека „Дора Габе” с организаторите на събитието, Регионална библиотека „Дора Габе” и издателство "Мартине".