Още 110 нови дръвчета в парк „Лаута“

За няколко часа „Лаута“ се разрасна още 10 декара на юг

„С 65 декара разширихме „Лаута“ само за три години“, заяви кметът на Пловдив инж. Иван Тотев след като заедно с кмета на район „Тракия“ Костадин Димитров и директора на ОП „Градини и паркове“ Стоян Алексиев засади първата млада пауловния при старта на поредната залесителна акция в парка.
За няколко часа „Лаута“ се разрасна още 10 декара на юг със 110 нови дръвчета местни видове – 40 бряста, 40 каталпи, 20 пауловнии и 10 еводии. Напролет растителността отново ще се увеличи с 300 фиданки и 20 декара площ.
„Изградихме поливна система, предстои да направим още един сондаж. Повечето зелени площи се отразяват върху по-доброто качество на въздуха, а и гражданите са доволни“, коментира Стоян Алексиев.
Инж. Иван Тотев посочи, че процентът на дръвчетата, които не се захващат е изключително нисък – под 7-8 процента. Освен на редовното напояване, това се дължи и на добрата предварителна  подготовка на терена със заравняване и обогатяване на почвата. Той благодари за добрата работа на районната администрация на „Тракия“ в лицето на кмета Костадин Димитров и на жителите на района за разбирането и подкрепата.
Между двете новозасадени последно горички е оставено място за алея, а на няколко стотин метра се предвижда изграждането на асфалтов път, който да свърже Зона А-12 с А-11 и да маркира края на разширението на „Лаута“.
Районният кмет Костадин Димитров и неговият екип вече обмислят бъдеща детска площадка и други атракции, които по естествен начин да се впишат в парковата среда.
В днешното залесяване отново се включи женският волейболен отбор „Марица“, дръвчета засадиха също всички районни кметове, директорът на ОП „Чистота“ Иван Стоянов и още много граждани.