Ева Паунова подкрепи българските кандидат-участници в програмата „Евроскола“

Състезанието беше организирано за ученици между 16 и 18 години от областите Габрово, Велико Търново и Ловеч

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова за поредна година подкрепи българските кандидат-участници в програмата „Евроскола“. Националният координатор на екипа на Паунова Ирена Бойновска беше член на журито по време на заключителната сесия на регионално състезание, провело се на 19 ноември 2016 г. в Габрово, и организирано от Информационното бюро на Европейския парламент в България.

От 2006 г. насам повече от 100 български училища и над 3 000 български младежи са участвали в програма „Евроскола“ на ЕП. Тя има за цел да насърчава най-младите европейци да опознаят Европейския парламент, да се „включат“ чрез симулирани заседания в работата му и дори да „гласуват“ неговите резолюции. Чрез нея ученици от училища във всички страни членки на ЕС прекарват 1 ден в ЕП в Страсбург, където участват в симулация на неговата работа, разискват и разиграват гласуване по въпроси от интерес за Европейския съюз в рамките на „Младежкия европейски парламент“.

Състезанието беше организирано за ученици между 16 и 18 години от областите Габрово, Велико Търново и Ловеч, като в него взеха участие общо 11 отбора от трите области. „За нас беше изключително трудно да номинираме отборите, които да пътуват в Страсбург. Това състезание беше едно от най-силните, които скоро сме провеждали. Затова журито единодушно взехме решение, тази година отборите, които печелят наградата да бъдат 7“ – това заяви Теодор Стойчев, ръководителят на Информационното бюро на ЕП в България и председател на журито.

Отборите, които през 2017 г. ще имат възможността да посетят „Младежкия европейски парламент“ са седем – по 1 отбор от Габрово, Трявна, Свищов и Горна Оряховица и 3 от гр. Велико Търново. За останалите отбори ще бъде организирано посещение на 9 май 2017 г. на Информационното бюро на Европейския парламент в София. В журито на състезанието тази година участие взеха още Андрей Новаков, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, и Бойко Благоев, представител на Европейската комисия в България.