От приюта за кучета в Шумен молят за дарения от гранулирана храна

Общината е поела изцяло изхранването

От приюта за кучета в Шумен молят да им бъде дарена гранулирана храна. Около 450-те четириноги, настанени там, буквално гладуват. Това съобщи днес журналистът Тонка Петрова, която е и координатор на връзките на община Шумен с Немския кастрационен център, осигуряващ по-голямата част от финансирането на приюта.
В момента дневният порцион за едно куче е само 266 грама, което в парична стойност е 26 стотинки. Толкова се полагат и за дребните породи, и за едрите кучета, а през зимните месеци те трябва да ядат с 30 процента повече храна. Сега се раздават по 120 килограма храна на ден на настанените в приюта четириноги, а са необходими около 200 килограма, отбелязва Петрова.
Проблемът с изхранването на кучетата е възникнал, след като броят на настанените в приюта четириноги се е увеличил, а сумите за храна в бюджета на община Шумен са фиксирани и засега повече пари няма, уточнява Петрова.
Тя припомня, че общината е поела изцяло изхранването, а германската страна - кастрации, медикаменти и заплати на персонала, което е 60 процента от финансирането на приюта.
Германските спонсори от сдружението "Повод за надежда" спешно са превели суми за купуване на гранули до края на седмицата, но това ще ощети кастрационната програма. Затова от приюта молят гражданите и редовните си доброволци за дарения, допълва Петрова, цитирана от БТА.