Кметът на Каварна разговаря с японски инвеститори за проект

Търси се терен за производство на утаен силициев двуокис

Кметът на Каварна Нина Ставрева разговаря с японски инвеститори, готови да вложат над 30 000 000 долара в България в нов проект, съобщават от общината.
Японската корпорация "Sojitz" ще развива производство на утаен силициев двуокис, който намира широко приложение в козметиката и хартиената промишленост. Продуктът се използва и при производството на автомобилни гуми и бои. Японските инвеститори смятат, че в България има всички необходими суровини с много добро качество - кварцов пясък, калцирана сода, сярна киселина, повечето от които са в близост до Каварна, посочват от общината.
Корпорацията търси терен с площ 50 декара, удобен достъп до пристанище и пътища, наличие на природен газ, подпочвена вода и други. В рамките на проекта ще бъдат разкрити около 60-70 работни места като се очертават перспективи и за инвестиции в туризма. Отпадните води при производството на силициев двуокис са напълно безвредни като температурата им достига 30 градуса над нулата и могат да се използват при оранжерийно производство.
Японската корпорация има инвестиционни проекти в целия свят, но за България това ще бъде първият, допълват от общината.