Стотици миряни получиха курбан за празника на Свети Климент

Тъй като в момента текат Коледните пости, курбанът бе от боб чорба

Кметът на район „Западен“ Димитър Колев раздаде курбан по случай празника на Свети Климент Охридски. Стотици миряни получиха от осветеното за здраве ястие пред едноименния храм в парка „Ружа”.
Тъй като в момента текат Коледните пости, курбанът бе от боб чорба. С него се продължи традицията на храмовия празник да се раздава курбан за здраве и благоденствие. Преди това в храм „Свети Климент Охридски” бе отслужена тържествена света литургия за празника. Църковен хор от Гърция помагаше в службата, която бе водена от Знеполския епископ Арсений. В края на литургията той подари на кмета на район „Западен” Димитър Колев икона на Свети Климент Охридски, като му благодари за усилията, които полага за опазването на християнската вяра.
По традиция православната църква отбелязва паметта на Свети Климент Охридски на 25-ти ноември. Архиепископът е един от най-изявените ученици на Светите братя Кирил и Методий, български средновековен учен и първият епископ, проповядвал на старобългарски език. Основател е на Охридската книжовна школа. Православната църква го тачи като един от светите Седмочисленици. Тази година честванията са по-специални, тъй като се навършват 1100 години от успението на светията. Именно затова през целия месец ноември в район „Западен“ се проведоха редица инициативи, посветени на Свети Климент.