11 млади български щангисти и щангистки заминават за Европейското в Израел

11 български представители ще участват на Европейско първенство по вдигане на тежести за младежи и девойки до 20 и до 23-годишна възраст, съобщава сайтът на БФВТ www.wfbulgaria.com. Първата група от нашите заминава в петък, а шампионатът започва в неделя и ще продължи цялата идна седмица в израелския град Ейлат. Ръководството на Българската федерация и щабът на националните отбори прецениха за Израел да се
подготвят и пътуват младите ни надежди с шанс за призови места, които повече от месец тренират централизирано с националите в столичния комплекс Дианабад.

Старши треньорът Иван Иванов е умерен оптимист за представянето ни в Израел: "Искам да благодаря на колегите за работата по центровете и по специално в Търговище, Русе, Варна, Кнежа, Сливен, Добрич, Пловдив, Бургас, Сопот, Хасково... Нека не тръгваме с голяма кошница и предварително да натоварваме състезателите с големи очаквания. Няколко от тях имат реални шансове за медали ако реализират своя потенциал. Надявам се да здрави, да имат ден и да дадат своя максимум по време на шампионата,“ заяви Иван Иванов, който е олимпийски шампион при най-леките от Барселона 1992 г.

Състав на българите за ЕВРО2016 в Израел, определен след последното контролно през уикенда:

До 20 г.:
48 кг Надежда-Мей Нгуен
53 кг Атанаска Илиева
+75 кг Джесика Иванова
---------------------
62 кг Стилян Гроздев и Диан Пампорджиев
69 кг Петър Ангелов

До 23 г.
48 кг Даниела Пандова
----------------------
56 кг Иван Миланов
69 кг Златко Минчев
94 кг Георги Шиков
105 кг Васил Господинов

На последното Европейско първенство до 15 и до 17-годишна възраст преди два месеца в Полша воденият от Иван Иванов отбор спечели общо 35 медала (20 златни, 10 сребърни и 5 бронзови, като в тази бройка са класиранията на почетната стълбичка в отделните движения и в двубоите).
Само в двубоите медалите са 12, от тях титлите - 7, вторите места - 3 и третите - 2. От медалистите тогава, сега за Израел отново ще пътуват златният Стилян Грозданов, сребърната Надежда-Мей Нгуен и бронзовият Диан Пампорджиев.

Стилян е и вицешампион от миналогодишното Европейско първенство в същата група на 20 и 23-годишните в Клайпеда(Литва), на което Атанаска Илиева и Даниела Пандова  спечелиха бронз. Тогава България се завърна с 4 отличия в двубоя и други 7 медала в отделните движения.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен