Най-популярният египтолог в света д-р Захи Хауас ще изнесе лекция у нас

Международният конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм се провежда на 29 и 30 ноември в София Тех Парк

Най-популярният египтолог в света д-р Захи Хауас ще изнесе лекция в рамките на Международния конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм. Филми и предавания с неговото участие се излъчват по световни канали като “Дискавъри”, “Хистори ченъл” и “Нешънъл джиографик”. Телевизионната му кариера започва още през 1988 г. с документалния филм “Мистерията на пирамидите”, в който участва и легендарният Омар Шариф. Десет години по-късно Захи Хауас е вече световноизвестен. Следват много документални поредици. Извън медийния образ, чисто професионално Захи Хауас се смята за откривател на гробовете на строителите на пирамидите в Гиза, както и на Долината на златните мумии в оазиса Бахария. Освен това е ръководител на екипа, изследвал мумията на Тутанкамон.

Д-р Хаус ще говори пред българската аудитория утре, от 15:00 часа в зала „Джон Атанасов“ на София Тех Парк, където в следващите два дни се провежда Международният конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм. Входът е свободен, като е необходимо да бъде направена предварителна регистрация през сайта на Министерството на туризма.

Гости в панела, в който ще говори д-р Хауас, са още принцесата на Йордания Н.В. Дана Фирас, президент на Петренския национален тръст, най-старата йорданска неправителствена организация за опазване и защита на културното наследство, както и бившият министър на икономиката, индустрията и туризма на Испания Хосе Мануел Сория, и гръцкият професор Павлос Йеруланос.

Международният конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм се провежда на 29 и 30 ноември. За участие в него идват представители на публичната администрация от Йордания, Турция, Малта, Китай, Гърция, Румъния, Азербайджан, Ирак, Кения, Молдова, Сърбия, Замбия, Гана, Зимбабве и др. Сред българските участници са представители на Българската академия на науките и на някои от най-известните музеи в страната.