Николина Ангелкова: Туризмът трябва да остане с министерство. Доказа го!

Общество

25-11-2016, 10:40

Снимка:

tourism.government.bg

Автор:

Ралица Даскалова, 24 часа

Всичко от Автора

Още по Темата:

Банско и Сандански - предпочитани курорти за новогодишните празници

Банско е готов за зимния сезон

Кметът на Банско с приз за най-значим принос за развитието на туризма за 2016 г.

Павлова: 370 млн.лв. допълнителни инвестиции за развитие на градовете и културно-историческия туризъм

Обсъдиха развитието на планинския туризъм в Разлог

Конгресът на световните цивилизации и модерния туризъм води едно от лицата на CNN у нас

24 ученици от Гимназията по туризъм спечелиха пътуване до Страсбург

Албена бележи 20% ръст на спортния туризъм

Община Асеновград сред лидерите в Културния туризъм на Балканите

Министър Ангелкова пред студенти в Благоевград: Туристическият сектор има нужда от подготвени хора като вас

Развитието на туризма обсъдиха в Кюстендил министър Ангелкова и местния бизнес

Министърът на туризма Николина Ангелкова ще посети Добрич

Резултатите от летния сезон ще представи в Добрич министър Ангелкова

Ангелкова: Между 4 и 5% е очакваният ръст в туризма за предстоящия зимен сезон

Ангелкова: 621 млн. лв. в повече са постъпленията от туристическия бизнес

Н. Ангелкова отчете близо 30% ръст на реализираните нощувки

Н. Ангелкова: Туризмът е национален приоритет

Министърът в оставка Ангелкова ще проведе среща за готовността за новия зимен сезон в Банско

След изборите се видя, че този коалиционен формат на правителството се е изчерпал

- Как се работи в оставка и пред заплаха от следствие, г-жо Ангелкова?

- Работим както през последните 2 г. Дори сега темпото е двойно, защото сме на прага на зимен сезон, подготвя се и лято 2017 г. Трябва да приключим 2016 г. успешно, каквато бе тя досега. Много е важно да оставя работещо министерство. Създадохме изцяло нова структура и професионален екип. Смятам, че всеки, който дойде на поста, трябва да отстоява България с нейното огромно културно наследство и природа. Затова е много важно да има самостоятелно министерство на туризма.

- Защо тогава не отстоите и останете в служебно правителство, ако това е добре за държавата? Заявихте, че няма да сте в служебен кабинет?

- Да, важно е да довършим започнатото, но аз съм част от ГЕРБ и от кабинета "Борисов 2". Преди 2 г. този кабинет се създаде с ясни приоритети и програма за управление в коалиционен формат. След президентските избори се вижда, че този коалиционен формат, за съжаление, се е изчерпал. В тази ситуация не можем да реализираме планираните политики.

- Имам чувството, че някои министри се чувстват обидени. Вие обидена ли сте и на кого?

- Не смятам, че трябва да се обиждаме на никого. Всеки човек има право на избор. За политиците е важно, ако изборът не съответства на очакванията, да направят анализи и да се поучат от грешките. Защото всеки, който работи, греши. Важно е да се поправи и да се върви напред. В ГЕРБ анализираме какво ни казаха хората на вота и на референдума, анализираме какво не успяхме да разясним. Трябва да признаем, че не успяхме да разясним плюсовете и минусите най-вече в избирателната система. Като юрист казвам, че е изключително трудно за 3 или 4 месеца в рамките на служебен кабинет да се изработи нова избирателна система, която да отрази очакванията на хората и да работи. За съжаление всички чакаме или месия или някой, който да ни реши проблемите веднага.

- Лошото е, че "Месията" подаде оставка...

- ... И разбира се, е важно, преди да се тръгне към промяна, конституционалистите и специалистите по изборно законодателство да анализират как да се въведе мажоритарна избирателна система, което над 2,5 млн. души поискаха с референдума. Но е важно да се съобразят реалностите, за да не стане така че, вместо да изпишем вежди, да избодем очи.

- На онова инфарктно заседание на кабинета след първия тур някои министри бяха "за" подаване на оставка, други "против". А вие?

- Аз лично също бях на мнение, че не трябва да се подава оставка след първия тур.

- Изборът за президент е друг вид избор...

- Друг вид е, но вече след втория тур се видя, че правителството, управлявайки в коалиционен формат, не бе подкрепено от партньорите. Това ни даде основание да сметнем, че е изчерпан форматът. Премиерът Бойко Борисов е изключителен държавник и много отговорен човек -

не смятайте, че за него това

е било лесно решение 

За съжаление, всички негативи от действията на партньорите ги понесе ГЕРБ. Малко са световните лидери, които умеят да носят отговорност, както го направи премиерът. Ние сме готови да носим отговорност, предстоят избори и за нас като партия е важно да оправдаем доверието на всички хора, които са гласували за нас, и да спечелим тези, които не са го направили.

- Коментирахте ли с другите министри грешка ли бе издигането на г-жа Цачева?

- Не смятам, че е било грешка. Тя е прагматик, изключителен професионалист, подготвена за президент на България. За мен грешка бе, че не обърнахме достатъчно внимание на популистките изказвания на другите кандидат-президенти. Те припознаваха правомощия на изпълнителната власт като правомощия на президента и само обещаваха.

- Заради проверката за ваксините обяснете на читетелите какво значи МС да вземе решение на подпис. И защо важни решения са вземани само на подпис?

- Правилникът на МС описва в какви ситуации се решава на подпис. По преценка на ресорния министър, обикновено когато се гонят срокове, се предлага решение на подпис, за да не се чака цяла седмица. Впрочем точно

с решение на

подпис ние се

отказахме от

колите на НСО

- Тогава не е ли леко показно това, което се срлучва в следствието - по 3-4 министри се викат на ден по казуса? 

- Аз нямам призовка, а и не знам какво се случва в следствието. Но съдебната система е независима и е важно да си върши работата. Ние оказваме максимално съдействие.

- Вие самата много скоро ще съберете в София на Конгреса на световните цивилизации повече министри от тези в нашия МС. Пристигат 25 министри на туризма...

- Да, 25 министри. Идва Макс Фостър от CNN, Талеб Рифай, генералният секретар на Световната организация по туризъм, принцесата на Йордания Дана. Много съм им благодарна - това е огромна подкрепа не само за мен като министър, а и за България.

- Имаше ли леко стъписване в СОТ от политическите промени преди конгреса? 

- Аз веднага се обадих на г-н Талеб Рифай и той каза категорично, че конгресът ще се състои, че категорично застава зад България и това, което сме постигнали. Конгресът не е политически, а е имиджов за България.

За да покаже голямата си подкрепа идва с ден по-рано и ще посрещаме гостите заедно.

Много ще

ме е яд,

ако усилията, които положихме за 2 г., бъдат пропилени с лека ръка, защото България успя да постигне много. Думата ни се чува във всички международни организации. Това става много трудно, а е признание за туризма, осигуряващ почти 14% от БВП.

За нас бе важно да не оставим недовършени неща. С последното редовно заседание на МС увеличихме тавана на ангажиментите с 4,2 млн. лв., за да гарантираме участие в изложенията. Договорили сме между 5 и 10% намаление от наемната цена за площите. Риск ще е, ако се намали темпото на работа с големите туроператори, със СОТ. За мен е важно да се продължи подготовката на Закона за туризма и на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК).

- Заради политически трусове ще дойде лятото, докато се гласуват правила за плажовете...

- Не оставям несвършена работа. Вчера (във вторник- б. а.) приключи работа работната група за къмпингуването. Изключително съм признателна на всички, които на 4-5 - часово заседание гласуваха текст по текст всяко предложение, за да влязат в проектозакона за туризма. Най-важното е, че са се обединили около това да няма къмпингуване на радиус от 300 м от категоризираните къмпинги, уточнено е и определението за къмпинг. Предстои да се изработи наредба с конкретните изисквания за къмпинг- туризъм, които ще бъдат съчетани с текстовете в ЗУЧК. Това е изключително голям успех - в работната група са представители на зелените организации, "Корал", "Карадере", "Иракли", кметове, туристически сдружения и др. Над 60-70% от членовете на работната група са присъствали на заседанието.

- Политическата нестабилност ще промени ли прогнозата ви за зимния сезон?

- Прогнозираме 4,5-5% ръст и сега. Интересът към България е голям. За Нова година зимните курорти са пълни. Има ръст на заявени полети за зимата с 35% на летище София. До края на годината се очаква ръстът на приходите в туризма да са по-високи от увеличението на туристите, което е цел на всяка държава. Ако трендът се запази, вярвам, че идното лято ще има 30% ръст на туристите от големите туроператори. Всички очакват лято 2017 г. да е рекордно.

 

Източник: 24chasa.bg