Реставрираха кратер с изобразено шествие на Дионис и свитата му

Добруджанци

02-12-2016, 18:28

Снимка:

dobrichutre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Показват иконата Три светители за първи път след реставрация

Реставрирани са и около 1000 монети

Шествие на бог Дионис и свитата му украсява ценния античен съд за разреждане на вино, който музеят в добруджанския град получи от дарител, съобщиха на пресконференция от Регионалния исторически музей в Добрич.
Съдът беше много силно фрагментиран, но вече е напълно възстановен, разказа Мариана Пехливанова, която е реставрирала произведението на изкуството. Бог Дионис е яхнал кон, като в дясната си ръка държи жезъл. Предната част на коня е закрита от танцуваща с ритон нимфа. В краката й е изправен рог на изобилието. Пред всички върви сатир с флейта и купа плодове, описва рисунките върху рядко срещания кратер реставраторката. По думите й съдът се датира от четвърти век преди Христа и вероятно принадлежи към стиловата група на Художника на Телос.

Работата на Милена Барбова пък е свързана с реставрацията на 1000 монети, части от сечива, накити и други метални предмети. Това са предмети, престояли много векове в агресивна среда. Моята работа беше да се спре процесът на разрушаване на метала, да се защитят тези находки и да продължат да живеят, каза пред журналисти Милена Барбова.

Експонатите ще бъдат показани на изложба съвсем скоро, каза директорът на РИМ - Добрич Костадин Костадинов.