Показват иконата Три светители за първи път след реставрация

РИМ в Добрич започва програма за реставрация и консервация на иконите

Много ценна икона на Три светители, дело на неизвестен зограф за първи път ще бъде показана след реставрация пред широката публика, съобщи пред журналисти Костадин Костадинов, директор на Регионалния исторически музей в Добрич.

Иконата, на която са изобразени Свети Василий Велики, Свети Григорий Богослов и Свети Йоан Златоуст, е образец на възрожденското изкуство и преди години е била в храма в каварненското село Българево. Иконата е от орехово дърво и тежи над 20 килограма, разказа  добричкият реставратор Павлин Пенев. По думите му иконата досега не е била показвана пред ценителите заради тежка повреда,предизвикана вероятно от дълго тляло кандило в църквата. След реставрацията голямата дупка в дървото е отстранена. Тя е станала най-вероятно от дълго тлеещо незагасено кандило в храма.
Регионалният исторически музей в Добрич започва програма за реставрация и консервация на иконите, които съхранява, съобщи Костадинов. Колекцията "Икони от Добруджа", която включва над 200 творби от 18-и-19-и век, е призната за част от националното иконно богатство. Повечето икони са дело на майстори от Тревненската живописна школа.
В ателието по реставрация на музея през тази година са възстановени десет икони, датирани от 1850 до 1910 година, сред които са "Рождество Богородично", "Свети Атанасий", откупени или дарени домашни икони на Богородица.