Днес погребват Фидел Кастро в мавзолея на Хосе Марти

За да отдадат почит на една от най-легендарните личности на ХХ век пристигнаха и редица чуждестранни политици

Днес Фидел Кастро ще бъде погребан в мавзолея на кубинския герой на независимостта Хосе Марти.

 

Траурната церемония оглави сегашния кубински лидер, братът и съратник на революционера Раул Кастро. Той произнесе и основната реч, в която оповести желанието на Фидел Кастро да не бъдат кръщавани на негово име площади и улици и да не се издигат паметници в негова чест.

"Лидерът на революцията отхвърляше всякакви прояви на култ към личността и бе последователен по този въпрос до последните часове на живота си. Той настояваше след смъртта му неговото име да не се използва в названия на институти, площади, паркове, булеварди, улици или други обществени места, беше също и против това да се издигат паметници, бюстове, статуи и други подобни обекти в негова чест. В съответствие с волята на другаря Фидел на следващите сесии на Националното събрание на народната власт ние ще представим съответни законодателни инициативи", каза държавният глава на островната държава.

За да отдадат почит на една от най-легендарните личности на ХХ век пристигнаха и редица чуждестранни политици, сред които президентите на Венецуела, Никарагуа и Боливия - Николас Мадуро, Даниел Ортега и Ево Моралес, както и двама бивши бразилски президенти - Лула да Силва и Дилма Русеф. Тук бяха министърът на екологията на Франция, социалистката Сеголен Роаял, както и аржентинската футболна звезда Диего Марадона - близък приятел на покойния кубински лидер.

Ще ми липсват неговата преданост, неговите съвети, неговото образование", каза Ево Моралес, пристигайки на летището в Сантяго да Куба, където се прегърна с пристигащите по същото време Лула да Силва и Дилма Русеф, които също така бяха много близки с Кастро.

Площадът носи името на героя от освободителната борба на кубинския народ срещу испанското владичество Антонио Масео и бе открит лично от Фидел Кастро през 1991 г. Там се издига 16-метрова бронзова статуя на генерала от освободителната армия, който сякаш призовава народа да се присъедини към въстанието и борбата за свобода и независимост.

Преди да пристигне в източния град траурната процесия с урната с праха на команданте, поставена на лафет, теглен от военен масленозелен джип, измина над 1000 км по територията на 13 от всичките 15 провинции на страната. Навсякъде го посрещаха стотици хиляди кубинци, отдаващи последна почит.

След края на траурния митинг в памет на Фидел Кастро през цялата нощ жители на Сантяго де Куба и едноименната провинция, станали люлка на кубинската революция, оглавена от него, ще се сменят край урната му до зори. Рано сутринта ще започне самото погребение. Урната ще бъде положена в гробището "Санта Ифигения", където е погребан и кубинският национален герой от борбата за независимост Хосе Марти.

 

The Fidel Castro era ends with his burial Sunday. For many young Cubans waiting for change its an uncertain future.

A photo posted by Patrick Oppmann (@cubareporter) onDec 3, 2016 at 10:40pm PST

 

The final memorial in the Plaza de la Revolución Antonio Maceo tonight.

A photo posted by Patrick Oppmann (@cubareporter) onDec 3, 2016 at 1:57pm PST