Министър Кралев връчи на НСА „Васил Левски“ отличието за университет №1

За заслуги в направление „Спорт“

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи на ректора на Национална спорта академия „Васил Левски“ проф. Пенчо Гешев отличието за първото място в професионално направление „Спорт“ в шестото издание на “Рейтинг на университетите в България” - 2016 г.

Рейтингите са актуализирани по поръчка на Министерството на образованието и науката, а церемония по награждаване на годишните отличници се организира за пръв път по инициатива на вестник “24 часа”. В събитието участваха още президентът Росен Плевнелиев, вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева и кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Национална спортна академия дълги години е била сърцето и мозъка на спортната ни система. Тя дава възможност за дуална кариера на спортистите ни, подготвя всички кадри, които работят в системата на спорта и е истинският двигател на процесите, от които имаме нужда, за да върви спортът напред. Пожелавам на преподавателите да не спират да се развиват и усъвършенстват, защото спортната система има нужда от тях. Всички ръководители, мениджъри и треньори трябва да разберат, че не може да има високи постижения без наука. Когато това се случи, ще върнем отново спортната слава на България”, заяви Кралев.

Министърът поздрави и ръководството на Висшия медицински университет във Варна, който самият той е завършил, за приза в направление „Обществено здраве”.

„Спортът е в основата на общественото здраве и аз съм изключително доволен, че университетът, който съм завършил печели тази награда. Медицинските университети и Национална спортна академия трябва да работят заедно за общественото здраве на България”, завърши Кралев.

Голямата награда за най-много направления, в които е №1 е за Софийския университет „Климент Охридски”.

Рейтинговата система сравнява представянето на 51 висши училища в рамките на 52 професионални направления на основата на десетки показатели, измерващи различни аспекти на учебния процес, научната дейност, учебната среда, предлаганите социално-битови и административни услуги, престижа на висшите училища, реализацията на завършилите на пазара на труд и регионалната значимост. Системата стартира през 2004 г. по инициатива на вестник „24 часа”, а от 2011 г. рейтингите се актуализират от Министерството на образованието и науката.