Дончев: Има три компании, които проявяват интерес към АЕЦ "Белене"

Инвеститорите са информирани, че държавата няма да дава гаранции за изкупуването на енергията

Три компании са проявили интерес да строят АЕЦ "Белене", сред които и китайската ядрена корпорация, заяви в парламента вицепремиерът в оставка Томислав Дончев. Той уточни, че условието на правителството е да не се инвестират държавни средства в проекта. До два дни ще се разплатим с Русия за произведените реактори, съобщи по-рано днес за ПСН председателят на КЕВР Иван Иванов.

Считаме, че би било добре да се реализира такъв проект с изцяло частно финансиране, което означава приватизационна процедура за площадката в "Белене", плюс произведеното оборудване - купува се на конкурентна процедура, заяви Томислав Дончев, вицепремиер по еврофондовете в оставка. "Има възможност да се наддава за цената. Инвеститорът доизгражда съоръжението". Дончев заяви, че се водят разговори с потенциални инвеститори, които имат интерес от либералния пазар на ток у нас и са информирани, че държавата няма да дава гаранции за изкупуването на енергията.

Строеж на АЕЦ "Белене" е приемлив само като частен проект без финансови гаранции от държавата и ангажимент за изкупуването на електроенергията, заяви от парламентарната трибуна по време на парламентарния контрол Димитър Делчев, народен представител "Движение България на гражданите" от Реформаторския блок.

Всяко бъдещо правителство трябва да отстоява тези принципи, категоричен бе Делчев и подчерта, че само проект, който се развива и печели на пазарен принцип, може да бъде успешен.
Основна цел при преговорите и търсенето на решение трябва да бъде интересът на българската държава и връщане на платените до този момент средства, добави той.