Папа Франциск: Разпространяването на фалшиви новини е грях

Папа Франциск предупреждава медиите, че е "грях" да разпространяват фалшиви новини, за да очернят политици

Медиите, които се фокусират върху скандали и разпространяват фалшиви новини, за да очернят политици, рискуват да станат като хората, които изпитват болестно влечение към екскременти, каза папа Франциск в публикувано в сряда интервю, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Той заяви пред белгийския католически седмичник "Терцио", че разпространяването на дезинформация е "вероятно най-голямата вреда, която медиите могат да нанесат" и че използването на комуникациите за тази цел, а не за възпитание на обществото, е равносилно на грях. 

Използвайки термини от психологията, папата каза, че медиите, тиражиращи скандали, рискуват да се отдадат на копрофилия - изпитването на сексуална възбуда от фекалии, а потребителите на тези медии - да изпаднат в копрофагия (ядене на екскременти).

Франциск се извини, че в отговор на въпрос за коректното използване на медиите е използвал такива термини, за да обясни становището си.

"Мисля, че медиите трябва да бъдат много ясни, много прозрачни, а не да изпадат във, не се обиждайте, заболяването копрофилия, тоест, винаги да отразяват скандали, да отразяват отвратителни неща, дори да са истина", каза главата на Римокатолическата църква.

"И тъй като хората имат склонност към болестта копрофилия, може да бъдат причинени големи вреди". 

Франциск спомена и за опасността от употребяване на средствата за масово осведомяване за очерняне на политическите противници. 

"Медиите може да се изкушават да клеветят, да очернят хората, най-вече в политиката. Никой няма право да върши това. Това е грях, това вреди", каза папата.

Светият отец подчерта, че дезинформацията е най-голямата вреда, която могат да нанесат медиите, защото "тя насочва мнението само в една посока и подминава другата част от истината".

Папата направи тези коментари за дезинформацията след широките дебати в САЩ дали фалшиви новини в интернет може да са отклонили гласове към победителя на президентските избори миналия месец - кандидата на републиканците Доналд Тръмп.