Третокласници проведоха час на класа в съда

Животът

08-12-2016, 18:24

Снимка:

Апелативна прокуратура-Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Апелативният съд е домакин на Час на класа

Третокласниците се запознаха с работата на съдиите по различните видове дела

Третокласници от ОУ „Княз Александър Първи” бяха гости на Апелативния съд  по време на ЧАС НА КЛАСА.  Инициативата се провежда за седми пореден път. Учениците бяха посрещнати в  Съдебната палата от Магдалина Иванова - председател на Апелативен съд – Пловдив, и Христо Крачолов – съдия в Апелативния съд.
Третокласниците  се запознаха с работата на съдиите по различните видове дела. Служители от Областно звено „Съдебна охрана”  демонстрираха техники при конвоиране на задържани лица. Децата бяха впечатлени от  помощните средства, които се използват – палки, белезници за ръце, електрошок, конвоен колан с белезници за крака, каквито се слагат на особено опасните престъпници. Учениците разгледаха  и полицейските автомобили, с които се транспортират обвиняемите.
При особен интерес премина „разпознаването” на задържан за грабеж на мобилен телефон от дете в парка. Децата познаха „извършителя” на грабежа, след което научиха, че при подобно престъпление се изследват пръстови отпечатъци.
„Ако видите във филмите, че лошите са си сложили ръкавици, то е за да не оставят пръстови отпечатъци на местопрестъплението”, разясни на третокласниците съдия Христо Крачолов. Той им разказа, че следа от обувка може да разреши криминален случай не само в книгите за детективите Еркюл Поаро и Шерлок Холмс, но и в действителността. „Отпечатъкът  от обувка не отговаря на номера, който носи извършителя, защото човек първо стъпва на пета и ако носите обувки №32 и оставите следа в градината, той ще отговаря на около №31”, обясни съдия Христо Крачолов.
По време на ролевата  игра учениците облякоха тоги и застанаха на  местата на съдиите, прокурора и защитата, участвайки в „съдебен процес”. На финала председателят на Апелативен съд – Пловдив Магдалина Иванова връчи грамота за участието в ЧАС НА КЛАСА на всеки ученик, както и класната ръководителка на ІІІ-а клас Йонка Парапулска.
Инициативата „Час на класа” започна преди две  години. През това време над 170 пловдивски ученици са посетили Съдебната палата, запознавайки се с дейността на магистратите.