Филмови дни ЛУКС в Пловдив - ВХОД СВОБОДЕН

Наградата ЛУКС е филмова награда, която се връчва от Европейския парламент от 2007 г. насам

Филмът финалист за наградата за кино „ЛУКС“ на Европейския парламент – „Животът ми като Тиквичка“ ще бъде излъчен днес 9 декември от 18:30 в LUCKY Дом на киното в Пловдив в партньорство между Информационното бюро на ЕП и Международния филмов фестивал София Филм Фест.

Безплатните талони могат да бъдат получени от касата на LUCKY Дом на киното от 16 до 21 часа всеки ден.

„ЖИВОТЪТ МИ КАТО ТИКВИЧКА“ (MA VIE DE COURGETTE), филм на Клод Барас.
Създаден по роман на Жил Пари, Ma vie de courgette („Животът ми като Тиквичка“) е първият стоп-моушън анимационен пълнометражен филм на Клод Барас, приспособен за екрана от Селин Шама („Мъжкарана“, „Банда момичета“). Анимационният филм разглежда суровата действителност на живота на сираците. Попадащ „в тази категория анимация, която е достатъчно зряла, за да бъде оценена от възрастните, филмът третира честно фактите на живота по начин, който нито се отнася снизходително към по-младите зрители, нито ги травматизира“. („Variety“) В целия филм се усеща деликатната наблюдателност на Шама – „от тромавия хумор, така типичен за юношите, до начина, по който децата на ръба на зрелостта се учат от своите опити и грешки, като че ли ранното юношество е почва за изпробване на поведението на възрастните“. („The Hollywood Reporter“)

Входът е свободен. За да запазят места, зрителите ще могат да вземат до 2 безплатни билета предварително. В деня на събитието ще бъдат допускани зрители до изчерпване на местата. Повече информация ще намерите във Facebook събитието.

Какво представлява наградата ЛУКС?
Наградата ЛУКС е филмова награда, която се връчва от Европейския парламент от 2007 г. насам. Тя има две основни цели: да даде публичност на дебата за Европа и европейската идентичност и да подпомага разпространението на европейски копродукции в рамките на ЕС. Без съмнение дистрибуцията е „ахилесовата пета“ на европейското кино, за което допринасят и езиковите бариери, а наградата ЛУКС вече 10 години успешно се стреми да подпомогне тяхното преодоляване.

Как се избират филмите?
Филмите са избрани от представители на филмовата индустрия, които заедно образуват журито. Трите номинирани филма са резултат от техния избор. Филмът, който печели наградата, се избира от членовете на Европейския парламент. Тази година наградата беше връчена на 23 ноември в Страсбург, като за победител беше определен „Тони Ердман“.

Какво представлява Наградата на публиката?
Приканваме публиката също да изразява и споделя гледните си точки с други европейци и да гласува за предпочитания си филм на www.luxprize.eu или на Фейсбук страницата на LUX FILM PRIZE. Резултатите от гласуването на публиката се обявяват по време на Международния филмов фестивал в Карлови Вари, където ще бъде връчена и „Специална награда на публиката“. Един от гласувалите зрители ще бъде избран на случаен принцип и ще получи покана да присъства на следващия фестивал в Карлови Вари. Обявяването на Специалната награда на публиката символично закрива наградата ЛУКС за предходната година и открива сцената за новата, като се посочват 10-те филма от официалната селекция.