Откриха два нови паркинга на булевард "6-ти септември"

Лентата прерязаха заместник-кметът по „Транспорт“ Златин Велев и кметът на район „Централен“ Георги Стаменов

Два нови паркинга за 75 автомобила бяха открити на булевард „6-ти септември“ 122-126. Лентата прерязаха заместник-кметът по „Транспорт“ Златин Велев и кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.

Стойността на проекта е 195 000 лева, като освен обособените паркоместа са направени нови тротоари, осветление, отводнителна система, положена е асфалтова настилка, премахнати са въздушните кабели. Пространството пред единия от блоковете е облагородено, оформен е малък парк с пейки, зелени зони, чешмичка, сложени са нови плочки. Посадени са 17 туи, 3 борчета и 2 еводии.

„Община Пловдив е увеличи броя на паркоместата на тези терени“, уточни заместник-кметът Златин Велев.

„Продължава поетапното премахване на гаражните клетки в района“, заяви Георги Стаменов. „В момента и двата паркинга са безплатни, но ако има желаещи, които искат точно определено място, то от догодина ще се отдават под наем.“

За тази зона има 26 подадени молби в районната администрация, уточни кметът. Ако има повече от един желаеш за място, ще се проведе търг с явно наддаване, като тръжната цена ще се плаща еднократно, а фиксираната такса на месец ще е 15 лева.

На паркинга има обособени места за паркиране за инвалиди, както и за мотоциклети или велосипеди.

Продължават и акциите по премахване на стари автомобили в „Централен“, които не са в движение и нямат съответните стикери за валидна гражданска застраховка за последните 2 години, както и годишен технически преглед. През годината са разлепени над 120 автомобила, от които 20 са премахнати.

Администрацията на район „Централен“ изгражда джобове за спиране по улиците „Петьофи“, „Шнитер“, като това е пилотен проект за двустранно паркиране по еднопосочни улици. За следващата година се предвиждат нови паркинги на булевард „Марица – юг“, зад ДКЦ II и други.