Започна кръводарителска акция за пострадалите в Хитрино

За един изгорял човек на ден са нужни един или два литра плазма, което се равнява на от 10 до 20 кръводарители

Кръвният център във Варна се нуждае от кръв за пострадалите хора при инцидента в шуменското село Хитрино, които са настанени с изгаряния във варненските болници., съобщи д-р Жанина Йорданова, директор на Кръвния център, пред Радио Варна, информират от varnautre.bg.

Най-тежките случаи са насочени към Военна болница и УМБАЛ „Света Марина”.

Необходимостта от кръв и плазма е много сериозна, допълни д-р Йорданова. Тя уточни, че следващите часове и дни ще бъдат много критични за пострадалите хора, така че в центъра имат нужда от всякакви кръвни групи и от всички кръвни съставки.

„За един  изгорял човек на ден са нужни един или два литра плазма”, каза още д-р Жанина Йорданова, което се равнява на от 10 до 20 кръводарители.

Кръвният център ще работи днес и утре от 8 до 17.30 часа.

МБАЛ Бургас също обявяви извънредна кръводарителска акция, заради пострадалите при взрива в Хитрино. От Бургаската болница призовават всеки, който иска да помогне за спасяването на човешки живот, да се включи в акцията.Извънредната кръводарителската акция се провежда  днес (събота) от 12:00ч. до 18:00ч., както и утре (неделя) от 09:00ч. до 15:00ч. в Отделението по трансфузионна хематология (Кръвният център) - на първия етаж на ДКЦ 1. За повече информация погледнете тук.

Общинските болници в София също организират акция по кръводаряване за пострадалите при инцидента край Хитрино и са в готовност да изпратят линейки и реанимационни екипи. Инициативата на софийските общински болници е сред служителите и се осъществява в Националния център по трансфузионна хематология, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.