В неделя сутринта започва отварянето на цистерните

Ще бъдат проведени и разговори с финансовия министър за помощта, която може да се даде на пострадалите

 

Още утре сутринта ще започне отварянето на цистерните от авариралия влак в Хитрино. Това обяви премиерът в оставка Бойко Борисов в Хитрино.

Процедурата ще е изключително сложна и опасна както за тези, които ще я извършват, така и за цялото село. Това е и причината да бъде направен периметър от полиция и жандармерия.

„Утре между 07:00 и 09:00 часа с главния прокурор сме се разбрали- последни оперативно следствени действия”, заяви Борисов.

„След това започваме една по една да отваряме цистерните. Ако Господ е с нас, да мине всичко наред…”.

Тази вечер продължава разпитът на машинистите за инцидента.

„Най-вероятно предстои тежък съдебен процес, след толкова жертви, разрушения и пари, които ще се дадат”, коментира Борисов.

По думите му 14 човека само не са при роднини, а са настанени „в много добри условия в Шумен”. Тези, които са трудноподвижни, са останали в болницата в Шумен.

„Ако има някой без жилище, ще имаме готовност веднага да дадем фургони. Или да ги преместим другаде, зависи от тяхното желание”, заяви Борисов.

Ще бъдат проведени и разговори с финансовия министър за помощта, която може да се даде на пострадалите.

Същевременно комисар Николай Николов категорично отрече да е имало закъснение на пожарните с 1 час.

„На първата минута от получаването на съобщението за пожар, колегите тръгват. Тук са на 17-тата минута”, заяви комисар Николов.

„Не издирваме лице, като изчезнало. Нямаме данни за някого да е в бедстващо положение в момента”, заяви главният секретар на МВР Георги Костов.