Трагедията в Хитрино (хронология)

Крими

10-12-2016, 18:54

Снимка:

Пресцентър на МВР

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Зам.-директорът на "Булмаркет": На мястото на трагедията сме

Гл. комисар Николов: Жертвите в Хитрино вече са седем

Транспортират пострадал от Хитрино във ВМА

Борисов: 48 часа ще продължи изтеглянето на цистерните в Хитрино

Заради трагедията в Хитрино се отменя КОЛЕДНОТО НАДИГРАВАНЕ

Рискова операция по претоварване на опасните вещества ще започне в Хитрино

Мобилна автоматична станция от Варна следи за чистотата на въздуха в Хитрино

Владислав Николов: В този тържествен за плевенчани ден скърбим и за невинните жертви в Хитрино

Отменят концерта на Гери-Никол в Плевен заради трагичния инцидент в Хитрино

Осигурено е необходимото количество вода за Хитрино

Изтеглят дерайлиралите край Хитрино вагони, евакуират всички жители

Москов: Има осигурена достатъчно кръв за пострадалите

Министър Московски: Районът трябва да се обезопаси

Собственикът на Булмаркет: Странно е, че взривната вълна е към населеното място

Собственикът на Булмаркет: Най-вероятно взривът е предизвикан от удар

Собственикът на "Булмаркет": Необяснимо е как е гръмнала цистерна в средата на композицията

Собственикът на дерайлиралата композиция е в Хитрино

Д. Баев, зам.-управител на „Булмаркет”: Цистерните на взривилия се влак са проверени (видео)

Спасители с кучета претърсват за оцелели хора

Седем души загинаха, а над 20 са ранени при катастрофа на частен товарен влак и последвала експлозия на цистерни с пропан бутан в село Хитрино, Шуменско, рано тази сутрин. В селото има разрушения и пожари, а по оценка на МВР щетите са с размерите на бедствие.

В късния следобед беше организирана евакуация на всички жители, докато бъдат изтеглени цистерните. Към момента се знае, че няма замърсяване на въздуха в района.

Взривът е настъпил след транспортно произшествие, но причините засега са неизвестни.

Местни жители се оплакват от забавена реакция на спасителите, но според МВР се действа професионално.

Понеделник ще бъде обявен за Ден на траур.


По-долу следва хронологията на трагичното събитие:


22 ч. От МВР съобщиха, че към момента всички жители на село Хитрино са напуснали домовете си. Настанени са при свои близки или роднини. В Кризисния център в Шумен са настанени 14 души, три от които- деца. Екипи на полиция и жандармерия са разположени в селото, за осигурят охрана на домовете на хората от евентуални посегателства. Трудно подвижните жители от селото  са настанени в МБАЛ- Шумен, с цел осъществяване на  постоянно наблюдение над тях.

Има готовност да се осигурят фургони на хора, които са останали без жилища. През нощта ще продължи охлаждането на цистерните от дерайлиралата композиция. Утре ще започнат действия по отваряне на цистерните, технологията е сложна и опасна.

Призоваваме гражданите да спазват инструкциите на полицейските служители и да не навлизат в периметъра на инцидента, с оглед на тяхната безопасност.

Официална информация ще бъде предоставена утре след 9 часа, след приключване оперативката на щаба и уточняване на плана за действие.



18.30 ч. Светият Синод на Българската православна църква призова хората да окажат подкрепа и помощ на пострадалите. Синодът изпрати съболезнователен адрес до областния управител на Шумен Донка Иванова и кмета на село Хитрино Нуридин Исмаил.

18 ч. МВР съобщи, че към този час жертвите са седем, а ранените – 29.

Около 17,30 ч. е приключило извеждането на всички жители от Хитрино. Повечето са настанени при техни близки и в кризисни центрове, създадени от община Шумен. На територията на населеното място са единствено служителите на Министерството на вътрешните работи. Полицейски и жандармерийски екипи осигуряват периметъра около селото и сигурността в него. Над 100 пожарникари продължават да погасяват отделни огнища, да охлаждат цистерните в района на гарата, както и да претърсват за пострадали хора под срутените къщи. Предстои да започне високорисковата операция по претоварване и транспортиране на опасните вещества. Към момента е потвърдена информацията за седем жертви и 29 пострадали.

Екип психолози от Института по психология на МВР се намира в шуменската болница и е на разположение за консултации и оказване на експертна помощ на пострадалите при инцидента и техните близки.

17.50 ч. Най-малко 48 часа ще продължи изтеглянето на цистерните в Хитрино, прогнозира премиерът Бойко Борисов, цитиран от „Фокус“. Той се ангажира бюджетът на общината да бъде увеличен, за да се помогне на пострадалите хора.



15.45 ч. Министерството на регионалното развитие съобщи, че ВиК Шумен е осигурило необходимите количества вода за гасеното на пожара. Водоемите са с достъчни водни количества. Всички пожарни автомобили са захранени с вода. За да се гарантира необходимото количество вода за селото, е ограничено водоподаването към три съседни населени места – Върбак, Каменяк и Тимарево. В момента те имат достатъчни количества вода в собствените водоеми. Помпените станции по водоснабдителната система се управляват ръчно.

15.11 ч. Избраният президент Румен Радев изрази съболезнования към близките на загиналите при днешната експлозия в шуменското село Хитрино, призова към солидарност с пострадалите и благодари на екипа на болницата в Шумен за професионализма.

14.51 ч. Започва пълна евакуация на Хитрино заради опасна операция – претоварване на веществата от авариралия влак, съобщи МВР.

14.30 ч. Премиерът в оставка Бойко Борисов разпоредивъвеждане в действие на Националния план за защита при бедствия. В село Хитрино той лично ръководи работата на Националния щаб за изпълнение на плана за действие. В щаба участват още вицепремиерите Румяна Бъчварова и Томислав Дончев, министрите на транспорта и здравеопазването Ивайло Московски и Петър Москов, както и главният секретар на МВР Георги Костов и директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

13.21 ч. Към момента няма недостиг на кръв и кръвни продукти за болниците в Шумен и Варна, където са настанени пострадалите при взрива в Хитрино. Това съобщи здравният министър в оставка Петър Москов на извънреден брифинг. „Освободени са резерви на кръв и кръвни продукти. 140 сака кръв и плазма са на разположение на лекарите“, каза Москов. Той благодари на всички хора, които се отзоваха и дариха кръв за пострадалите и изказа съболезнования на семействата на загиналите.

13.07 ч. Три са вероятните причини за влаковата катастрофа и последвалия взрив в Хитрино, съобщи пред „Нова телевизия“ председателят на транспортната комисия в парламента Настимир Ананиев (ДБГ). По думите му произшествието е настъпило или заради висока скорост при навлизане в гарата, или заради грешно подреждане на влаковата композиция, или заради неизправност в самия подвижен състав.

13 .01 ч. Кметът на Хитрино Нуридин Исмаил увери, че ще бъде осигурен подслон за всички хора, чиито домове пострадаха при взрива тази сутрин. „Трагедията е голяма, ситуацията още е много тежка, хората са много отчаяни“, обобщи Исмаил пред Би Ти Ви. Той посочи, че има напълно изгорели къщи, много са с изпочупени прозорци и избити врати.

Министерството на труда и социалната политика припомни, че според нормативната уредба пострадалите ще получат еднократна помощ в размер на 325 лв. След приключването на работата на разследващите органи, екипите ще преценят какви допълнителни мерки за подкрепа на пострадалите семейства могат да бъдат предприети, каза министърът в оставка Зорница Русинова. Към мястото пътуват зам.-министър Ивайло Иванов и изпълнителният директор на АСП Цветан Васев, за да преценят нуждата от друга социална подкрепа.

12.54 ч. Не е измерено замърсяване на въздуха в района на взрива в село Хитрино, съобщи директорът на екоинспекцията в Шумен Евелина Шишманова пред БНР.

12.33 ч. Общинските болници в София организират акция по кръводаряване за пострадалите при инцидента край Хитрино, съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова във „Фейсбук“. Тя увери, че има готовност да се изпратят и линейки, и реанимационни екипи.

12.20 ч. Трима души са в изключително тежко шоково състояние в болницата в Шумен, каза директорът й пред „Нова телевизия“. По думите му болницата може да поеме още около 10 души, но има готовност при нужда пациенти да бъдат насочвани към други болници.

11.53 ч. Болницата в Шумен съобщи за починал пациент вследствие на инцидента. Екипи от варненската болница „Св. Марина“ са в града за оказване на помощ. Засега няма нужда от транспортиране на пациенти по въздуха, но има готовност.

11.28 ч. Председателят на парламентарната транспортна комисия Настимир Ананиев предположи пред Нова телевизия, че несъобразена скорост или неправилно формиране на композицията са причините за катастрофата. Компанията – собственик „Булмаркет“ досега е била изрядна, допълни той.

11.06 ч. Премиерът в оставка Бойко Борисов съобщи от мястото на събитието, че жертвите са поне пет, а не четири, каквито бяха официалните съобщения по-рано. Той прогнозира, че броят на жертвите ще расте, защото има хора с много висока степен на изгаряне. Къщите на три улици са пометени от взривната вълна, информира премиерът. Шефът на пожарната Никола Николов отрече твърденията на местни жители, че пожарните са пристигнали без вода.

10.56 ч. Представител на компанията – собственик на цистерните съобщи пред Нова телевизия, че двамата машинисти са живи и здрави и в момента се разпитват от компетентните органи.



Президентът Росен Плевнелиев призова гражданите да помагат на спасителните екипи при гара Хитрино.

В 10.30 ч. МВР съобщи, че първите пожарни коли са пристигнали на мястото на инцидента в 6 ч, 15 минути след сигнала. Ведомството реагира на оплаквания на местните жители, че помощта е закъсняла с повече от час.

Към 9 ч. официалната информация на МВР е четирима загинали при инцидента, станал в 5.40 ч. Официалните данни са за 12 ранени, но болницата в Шумен е приела над 20 пациенти с изгаряния, с рани от стъкла, фрактури.

От думите на Костов пред БНТ около 8.30 ч. се разбра, че и други хора са в опасност и бедстват и първата задача на МВР е да се погрижи за живота им, а едва след това ще се изясняват причините. В 9.25 ч. пред Би Ти Ви Костов съобщи, че основната версия е за транспортно произшествие, в резултат на което е последвал взрив. Има опасност от вторични взривове, каза главният секретар на МВР.

Авариралите цистерни са превозвали газ пропан бутан и са собственост на компанията „Булмаркет“. Пред Би Ти Ви зам.-директорът на частното дружество Димитър Баев съобщи, че това е редовна композиция, пътуваща към Русе. Екипът на влака е преминал медицински прегледи, в дружеството функционира система за безопасност, твърди Баев. Влакът навлиза в гарата и там нещо се случва, коментира Баев, който е на мястото на събитието.



Причините засега са неизвестни. На мястото на инцидента са следователи от Националната следствена служба, зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов, шефът на пожарната Никола Николов, екипи на Министерство на транспорта, Министерство на здравеопазването, Български червен кръст.

Разрушена е сградата на гарата, и други постройки в съседство, има и пожари. Кореспондентът на Би Ти Ви разказа, че жп линията преминава през селото като го разделя на две.

Местни жители разказват пред медиите, че реакцията на властите е закъсняла, а пожарните са закъснели с повече от час. Според главния секретар на МВР службите са действали професионално.

В болницата в Шумен са приети 23 ранени, с изгаряния и множество счупвания и фрактури, съобщи за Би Ти Ви д-р Атанас Атанасов, директор на болницата. Една жена е в тежко състояние с над 90% изгаряния по тялото. Създадена е организация ранените да се превозват до болницата във Варна с хеликоптер.

Премиерът Бойко Борисов призова в профила си във „Фейсбук“ гражданите да даряват кръв за нуждите на болницата в Шумен.



Временно движението през село Хитрино е ограничено, съобщиха от „Пътна полиция“. Осигурен е обходен маршрут.


ВСИЧКО ЗА ИНЦИДЕНТА В ХИТРИНО ЧЕТЕТЕ ТУК