Томислав Дончев: Държавата ще отпусне помощ на пострадалите

Ако има нужда от доброволческа помощ, това ще бъде оповестено по адекватен начин

За нас е важно да получим поне предварителен опис на щетите плюс социален статус на лицата, които са пострадали, за да може в понеделник или вторник да бъде взето решение на МС за непосредствена помощ, свързана с домовете на хората. Държавата все пак не е застрахователна компания, но все пак съществуват редица възможности. Те са свързани с материалния статус на лицата. Това заяви пред  Нова телевизия вицепремиерът в оставка Томислав Дончев.

„И да знам нещо за разследването по случая в Хитрино, по обясними причини няма да го споделя. Усилията са фокусирани върху създаването на адекватна организация по подпомагането на пострадалите в следващите дни. Вероятно голяма част от собствениците на къщи за съжаление нямат застраховки. В момента тече оглед от смесена комисия с представители на общината, РДНСК, агенциите за социално подпомагане, социалното министерство“, коментира Дончев. 

По думите му ролята на държавата е освен да осигури спасяването на хората и да ги подпомогне. „В момента ситуацията е буквално опасна и присъствието на неподготвени и неквалифицирани лица е нежелателно. Ако има нужда от доброволческа помощ, това ще бъде оповестено по адекватен начин“, каза още Томислав Дончев.