Избират нов Старозагорски митрополит

Двамата епископи молитвено ще участват в Светата литургия в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски"

Каноничният избор за нов Старозагорски митрополит ще се състои днес в Синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил Покръстител" в София, съобщи отделът "Връзки с обществеността" при Светия синод на БПЦ.

На 4 декември наместникът на овдовялата епархия Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний организира епархийски избор в Стара Загора, при който епархийските избиратели посочиха от листата на епископите-кандидати за митрополитския престол двама за най-достойни да наследят бившия Старозагорски митрополит Галактион. Тогава Траянополският епископ Киприян получи 24 гласа, а Месемврийският епископ Яков - 20 гласа. Постъпили жалби по провеждането на избора в указания от Устава на БПЦ тридневен срок нямаше, а изборът премина при добра организация и изряден ред, съобразно Устава на БПЦ.

Затова за днес в Синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил Покръстител" е насрочен каноничният избор за Старозагорски митрополит. Литургията започва около 9.00 часа, а самият избор се очаква да започне от около 10.15-10.45 часа. Тогава патриарх Неофит ще се обърне с няколко думи към митрополитите от Светия синод във връзка с избора, а след това гласуването ще започне.

Първо патриарх Неофит, а след него и останалите митрополити от Светия синод, по старшинство ще влизат един по един в олтара на параклиса и върху разтворено Свето Евангелие върху Светия Престол собственоръчно ще изписват името на своя избраник - един от двамата епископи - Киприян или Яков, избрани от епархийските избиратели предната неделя в Стара Загора.
В същото това време двамата епископи молитвено ще участват в Светата литургия в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".