Отложиха източването на цистерните в Хитрино

Предполага се, че претоването ще започне утре или вдругиден

Бисер Минчев, главен ревизор по безопасността на железопътната инфраструктура, заяви, че операцията, при която днес трябваше да бъде претоварено съдържанието на пропан бутан и пропилен от дерайлиралите цистерни в други, е отложена. "В момента не ни разрешават достъп долу до района на гарата. Предполагам, че утре или вдругиден ще започнат тези действия за преточването. След разшифроването вече ще стане ясно къде и с каква скорост се е движил влакът", каза Минчев, цитиран от "Дарик".

Обстановката в Хитрино се усложнява и има опасност селото да бъде обгазено, заради теч на газ от две цистерни. Това обявиха вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова и главният секретар на МВР Георги Костов, който се намират в кризисния щаб. Бъчварова призова жителите на Хитрино да не правят опити да влизат в селото и при нужда да се обръщат към кмета Нуридин Исмаил.

По повод твърденията на стрелочника на гара Хитрино, който заяви, че влакът се е движил със 110 км/ч, Бисер Минчев заяви: "Скоростта след входния сигнал трябва да е до 40км/ч. Колегата е с доста голям опит и би могъл да прецени дали е с по-висока скорост от 40, но чак 110 едва ли".

След проверка на архивиращите устройства ще стане ясно дали причината за тежкия инцидент е превишена скорост , допълни Минчев.
Обявеното бедствено положение остава в сила до приключване на операцията за обезвреждане на цистерните, съобщи на заседание на областния кризисен щаб в Шумен областният управител Донка Иванова.

Възможно е в следващите 10 дни да няма достъп до село Хитрино. Сформирана е работна група за набиране на хранителни продукти за пострадалите. В нея ще се включат представители на БЧК, Областната дирекция по безопасност на храните и община Хитрино. Трайни и добре пакетирани хранителни продукти ще се събират в многофункционалната зала на община Венец.

Най-важен е доброволческият труд за разчистване на селото след взрива. В момента, в който има достъп до Хитрино трябва да бъде направен оглед на дворовете за умрели животни, ако има такива те трябва да бъдат унищожени в шуменския екарисаж.