Балканските опери подписаха меморандум за съвместна дейност

Представена беше и уеб базирана платформа

Новите предизвикателства пред артистичните дейности днес, ограниченията в бюджетите за тяхното финансиране, по-активно взаимодействие и опознаване на културите и традициите в Балканския регион, създаването на общи артистични продукти и съвместно участие в международни проекти. Тези теми и проблеми дискутираха участниците във Втората среща на Балканската оперна мрежа.

Представена беше и уеб базирана платформа, която да активизира обмяната на информация, свързана с нуждите на участниците: свободни работни места, постановъчни екипи и оборудване, събития и репертоар. Новост в дейността на Мрежата е и създаването на съвместни продукции.

На срещата присъстваха представители на оперните театри в България и Сърбия, Босна и Херцеговина, Румъния, на неправителствени организации - фондация „Дарина Такова" и Танцов център „Галаксиос"-Димитровград, както и представители на новоприетите членове на Балканската оперна мрежа - Сръбския национален театър-Нови сад и Нова опера-Белград, Сърбия.

Приет и подписан беше Меморандум с конкретни стъпки към реална съвместна дейност:
1. Потвърждение на заявеното намерение от 2015 г. за съществуването на БОМ като постоянно действаща инициатива.
2. С цел укрепване на регулярното и устойчиво партньорство в сферата на оперното и балетно изкуство членовете на организацията решиха от 2018 г. да инвестират по една копродукция, която да бъде представена на сцените на оперните театри - членове на инициативата. Първото заглавие е реализацията на операта от Росини „Пътуване по Реймс". Продукцията ще бъде реализирана в Сръбския национален театър-Нови сад. До 1 март 2017 г. ще бъде съгласуван постановъчен екип и план за реализацията.
3. Създадената интернет базирана платформа ще популяризира дейността на мрежата пред трети страни и ще активизира споделянето на информация, свързана с регулярната дейност между нейните членове.
4. Балканска оперна мрежа заявява общото си намерение да подкрепи инициативата на г-н Самур Ранкович от Белградския национален театър за създаване на Платформа в рамките на Програма „Творческа Европа" Европейска шампионска лига European Opera Champion League. Участниците оценяват високо потенциала на проекта, насочен към младите оперни певци, привличането на публики и междукултурен обмен.
5. Участниците в мрежата подготвиха писма до министрите на културата на Бългрия, Румъния, Сърбия и Босна и Херцеговина. В тях апелират към правителствата на страните от региона да формират координирани и устойчиви политики за подкрепа на музикално-сценичните изкуства като естествен път за опознаване и споделяне на култури, традиции и диалог.