Археолози от Стара Загора проучиха 13 обекта през 2016 година

Сред намерените предмети са керамични фрагменти и бронзови монети

Общо 13 археологически обекта са проучили археолозите от Регионалния исторически музей в Стара Загора. Всички те са в рамките на Археологически резерват Августа Траяна-Верея – Стара Загора. Находките от седем от обектите са по-значимите за науката, сподели директорът на РИМ археологът Петър Калчев. 

Той представи една от най- интересните находки на която са попаднали специалистите през лятото на 2016 година. Тя се намира в  района на село Маджерито. Там археолозите са открили най-ранното за Тракия светилище и човешки скелет, който се очаква да бъде изпратен за изследване и датиране в Шотландия през идната година. Изключително ценни за историята на Августа Траяна са и три надписа открити върху римски постаменти, използвани при строителството на турска баня, открита при разкопки на ул. „Железни врата“ 12. На ул. „Пенчо Минев“ 9 пък са намерени античен канал и части от улица.

Друга значима находка през тази година е и  откритата през март гробницата в източния край на некропола на Августа Траяна. Римска мозайка от 4 век откриха археолози в центъра на Стара Загора, отново под ръководството на Мария Камишева. Разноцветните късчета са били част от подовата украса на жилищна сграда в сърцето на Августа Траяна. На обекта са открити 5 строителни периода.

Сред намерените предмети са керамични фрагменти и бронзови монети.