Вроцлав 2016 – реалните примери от една успешна Европейска столица на културата

Посетителите ще имат възможност да видят и чуят от „първа ръка” разказа на творци и културни мениджъри

Само пет дни преди официалната церемония „Небе“ по закриване на годината, в която Вроцлав е Европейска столица на културата, от Полша в Пловдив пристигат двама куратори на проекти, избрани и включени в официалната програма на града.
Рафал Кожински и Наталия Ромашкан ще представят своя професионален поглед, замисъл и подход и ще споделят реалния процес, свързващ идейния проект и осъществяването на събитие в рамките на ЕСК. Срещата с двамата представители на богатата палитра на полската столица на културата Вроцлав 2016 се организира съвместно от Полския институт в София (Instytut Polski w Sofii) и Фондация „Пловдив 2019“ и ще се състои тази вечер от 18:00 ч. в голямата конферентна зала в Дома на Културата „Борис Христов“ на ул. „Гладстон“ №15 в Пловдив. Посетителите ще имат възможност да видят и чуят от „първа ръка” разказа на творци и културни мениджъри, с успешен практически опит при работа в рамките на инициативата Европейска столица на културата.
Рафал Кожински ще представи координираните от него проекти „Коалиция на градовете“ и „Лвовски месец“, а Наталия Ромашкан - проектите WUWA и „Вроцлав – през задния вход“.
Рафал Кожински има огромен опит като творец в градска среда и като изследовател на градския наратив. Работата му е свързана с интерпретирането и развитието на културния облик на населеното място и културните кодове на Източна и Западна Европа. Представител на Люблин, един от градовете достигнали до втория етап в надпреварата за европейска столица на културата, Кожински инициира иновативния проект „Коалиция на градовете 2016“, посветен на създаването на форма на сътрудничество между градовете кандидати за ЕСК в страната. В рамките на официалната програма на Вроцлав 2016 той е автор и реализатор на проекта „Лвовски месец“.
Наталия Ромашкан е абсолвент по културология на Интердисциплинарните индивидуални хуманитарни изследвания във Вроцлавския университет. Занимава се с обучение, социална и културна анимация, участник в създаването на авторския образователен и художествен проект „3D – Дизайн за деца“ в галерия Дизайн – BWA във Вроцлав. Ръководи проекта „Вроцлав – през задния вход“, част от програмата за визуални и site-specific изкуства на Европейската столица на културата Вроцлав 2016.