М. Габриел представи доклад на ЕС за изборите в Габон

Мисията за наблюдение на изборите на ЕС насърчава властите да спазват международните стандарти за свобода на изразяване

Либревил, Габон - Ръководителят на мисията на ЕС Мария Габриел представи финалния доклад от наблюдението на проведените през лятото избори в Габон на пресконференция в столицата Либревил. Изчерпателният доклад съдържа наблюденията и заключенията на мисията от протичането на целия избирателен процес преди, по време и след изборния ден.

„Наблюдението ни подчерта съществени пропуски в избирателния процес. Сега хората в Габон следва да намерят решения, в условията на диалог, за справяне с тях, включително на предстоящите парламентарни избори. Възприемайки конструктивен подход, окончателният ни доклад съдържа препоръки за засилване на демократичния процес в Габон. Днес съм в Габон именно да насърча прилагането на тези препоръки и да ги представя лично на националните власти и всички заинтересовани страни, участващи в процеса“, заяви на пресконференцията Мария Габриел.

Тя очерта основните препоръки, сред които приоритетни са укрепване на независимостта на съдебната система и на CENAP (Националната автономна избирателна комисия), по-голяма прозрачност на изборната администрация и най-вече при обработване на резултатите, формулиране на ясни правила на Конституционния съд, регулиращи всички евентуални нови преброявания и позволяващи сверяване на данните на CENAP с тези на партиите, засилване достъпа на национални и международни наблюдатели до основните стъпки по време на изборния процес с цел гарантиране на прозрачността.

Мисията за наблюдение на изборите на ЕС насърчава властите да спазват международните стандарти за свобода на изразяване, особено във връзка с достъпа до Интернет, както и да преразгледат закона от 1960 г. за публични срещи, за да се гарантира свободата на събранията. Препоръчва се провеждането на независимо разследване по случая с проявата на насилие, последвало изборите на 27 август.

„Препоръките на наблюдателната мисия на ЕС са конкретен израз на готовността на Съюза да работи с всички заинтересовани страни за подобряване на избирателната рамка и възстановяване доверието в надеждни, прозрачни и честни избори“, наблегна Мария Габриел. След пресконференцията тя се срещна с представители на институциите в Габон, на опозицията и гражданското общество.
Мисията за наблюдение на изборите на ЕС бе разположена в Габон от 12 юли до 30 септември 2016 г. В изборния ден, 73 наблюдатели от ЕС проследиха процеса в 260 избирателни секции, т.е. 10 % от общия брой на избирателните секции в деветте провинции на страната. С публикуването на окончателния доклад завършва работата на Мисията за наблюдение на изборите на ЕС в Габон. Всички доклади на ЕС и прессъобщения могат да бъдат намерени на интернет страницата на мисията www.moegabon2016.eu