Пародия на Тръмп донесе награда за Алек Болдуин (видео)

Започна сезонът на кинонаградите в Америка

Асоциацията на кинокритиците в САЩ даде наградите си "Изборът на критиците" в неделя в Санта Моника, Калифорния и даде старта на кинонаградите за годината.

Актьорът Алек Болдуин получи награда „Избор на критиката“ (Critics' Choice 2016) за пародията на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп, пише Hollywood Reporter.

Болдуин получи признанието в категорията "Гост-звезда в комедиен сериал" за участието си в програмата Saturday Night Live на NBC, където той представи сатира на новия американски лидер.

По-рано, Доналд Тръмп многократно критикува предаването, като каза, че то е "напълно предубедено и не е смешно", а за изпълнението Болдуин заяви, че не е виждал по-лоша имитация.

Останалите наградени са музикалният филм La La Land ("Страната Ла-ла-ла") на режисьора Деймиън Чезъл, който беше удостоен с наградата за най-добър филм за 2016 г. В главните роли са Ема Стоун и Райън Гослинг. 

Критиците посочиха за най-добър режисьор Бари Дженкинс за Moonlight ("Лунна светлина").

За най-добър актьор бе избран Кейси Афлек за ролята му във филма на Кенет Лонерган Manchester by the Sea ("Манчестър край морето"). Натали Портман взе отличието за най-добра женска роля в "Джаки" на чилийския режисьор Пабло Лараин, разказващ за живота на Жаклин Кенеди.

Призът за поддържащa роля беше даден на Махершала Али за играта му в "Лунна светлина". При жените беше отличена Вайола Дейвис за ролята си в "Огради".