Кметът на Южен Борислав Инчев награди талантлив млад художник

В навечерието на Рождество Христово, кметът на район „Южен“ посрещна едно изключително талантливо момче и му връчи Почетна грамота. Богдан Валериев Върбанов е роден на 24 Декември 1998 г. в Пловдив в семейство на художниците Мария и Валери Върбанови. От най-ранна детска възраст рисува и участва в изложби и конкурси на национално и регионално ниво. Основното си образование завърши в СОУ „Св.Константин-Кирил Философ” гр.Пловдив. Сега е 11 клас в НХГ „Цанко Лавренов”, профил - изящни изкуства. Ето и част от неговите изяви:

-2008 г. - Норвегия, в рамките на Ставангер’08 - Европеска столица на културата, прави самостоятелна изложба в Началното училище на Вархауг, съпроводена с уъркшоп и беседа пред неговите норвежки връстници. 

- След като обогатява колекцията си с фотографии направени по време на  престоя си в Норвегия, през 2009 реализира самостоятелна изложба в своето училище СОУ”Св. Константин Кирил-Философ”, гр.Пловдив, която е изключително добре приета от неговите преподаватели и съученици. За тази си изява получава и поздравителен адрес от Кмета на Район „Южен“, гр. Пловдив. 

- Юни 2015 г. е един дин от тримата селектирани ученици от НХГ ”Цанко Лавренов” за Националния младежки конкурс към Министерство на Културата на РБ и участва в  изложбата с избрани творби в НДК, София. 

- Юни 2015 - Реализира дебютно участие в групова изложба по повод откриването на Художествена галерия „Жельо Тачев” в гр.Тутракан.*

-  Септември 2015  - Печели Приза  „Художник на публиката’’ в Националния Конкурс за млад автор /до 30 години/, на галерия Аспект, излъчен чрез гласуване в НОЩТА на галериите.

- Октромври 2015 - Участва в благотворителната изложба „Младите таланти на Пловдив” в кафе „Атлас”гр. Пловдив, където продава най-голям брой картини - три. 

- През октомври картина на Богдан Върбанов стана притежание на заместник-посланика на кралство Великобритания г-жа Сара Райли, подарена от Областния управител Здравко Димитров на среща в Пловдив. Картината бе една от трите откупени работи на Богдан на благотворителна изложба през септември. 

- Носител е на една от основните стипенди на Фондация „Комунитас" от конкурса „1000 стипендии" 

- Ноември 2016 е един от тримата за цялата страна спечелили Стипендия за изключителни умения в областта на изобразителното изкуство на Фондация Комунитас от конкурса 1000 стипендии. 

- Ноеври 2016 печели годишната стипендия на Общество Nota Bene, гр. Пловдив.

- Декември 2016 печели годишната стипендия на Американската Фондация за България.

Господин Инчев пожела на Богдан много признания за неговия талант и дарба на творец, а по случай настъпващото Рождество Христово – здраве и късмет на него и семейството му!