РБ: Правитество може да има само с активното участие на ГЕРБ

РБ разполага с една седмица да номинират министър-председател

Получихме вече категоричната подкрепа на ПФ за евентуална тройна коалиция с ГЕРБ, заяви депутатът от РБ Румен Христов в студиото на "Денят започва" по БНТ.

Шансовете за съставяне на правителство не са големи, но знаем какво предстои, затова искаме да извървим пътя до край, добави той. Христов коментира, че правителството на РБ може да бъде реализирано само с активното участие на ГЕРБ, т.е. излъчването на министър-председател от тяхна страна. Разговорите ще бъдат проведени най-късно в понеделник.

Връченият мандат не е проучвателен, РБ разполага с една седмица да номинират министър-председател. Ако такъв бъде номиниран, тогава с указ на президента се възлага проучвателен мандат на министър-председателя. Той в 7-дневен срок трябва да предложи конструкция и състав на правителство.

Ако има предложен кандидат за премиер и се стигне до обединяване на трите партии, то тогава лидерите на партиите ще направят компромиси спрямо различията си за разпределение на бюджета. По-добре е да има правителство, от колкото да има избори, отбеляза още Румен Христов.