Обявиха край на битката за Алепо (видео)

Евакуация на цивилни обаче няма

От четири години за сирийския град Алепо се водят ожесточени сражения. Едва наскоро силите на правителството успяха да отвоюват значителна част от районите, които бяха под властта на опозицията, информират от CNN.
Десетки хиляди цивилни побeгнаха от града, изпаднал в жестока хуманитарна криза. Работещи болници няма, има недостиг на храна и електричество. Според ООН стотици хора са изчезнали, след като са попаднали под контрола на силите на президента Башар Асад. Бунтовниците не разрешават да се напускат кварталите, контролирани от тях.
От Международния комитет на Червения кръст в Сирия, описават хуманитарната ситуция като катастрофална. Организацията пише в Туитър, че вече почти няма медикаменти, а хората, които се укриват заради боевете, са без достъп до храна и вода.

Сирийската обсерватория за правата на човека съобщи в сряда, че евакуацията от Източно Алепо е отложена. Причините за това не са ясни.
Късно вечерта във вторник въстаниците се съгласиха на споразумение за прекратяване на огъня с правителствените сили. То трябваше да влезе в сила незабавно и да позволи първо на цивилните и ранените да бъдат евакуирани, а след това на бунтовниците да напуснат града, заедно с оръжията си, и да поемат към други места под контрола на опозиционните сили или на джихадистите.
Изненадващото споразумение е сключено под наблюдението на Русия и Турция, подкрепящи съответно Асад и опозицията.
Евакуацията слага край на войната за контрола на втория по големина град, започнала през юли 2012г. с влизането на бунтовниците в Източно Алепо.
Нито един цивилен не бе евакуиран, обаче. Според различни данни около 50 хил. цивилни са останали до последния момент в секторите, държани от въстаниците – Ал Машад, Ал Ансари, Ал Сукари, Ард ад Сабах и Амрия в южната част на стария град.
Бунтовниците в Алепо загубиха войната, а ООН – доверието на разрушения град, станал символ на разпада на човечеството, заяви на заседанието на Съвета за сигурност американският предтавител на ООН Саманта Пауър. По думите й Съветът за сигурност, парализиран от Русия, не е бил никога в състояние да влияе на събитията в Сирия, след петте години и половина конфликт.
"Три държави членки на ООН са  допринесли за примката около цивилни. Трябва да се засрамим. Наистина ли сте неспособни да изпитате срам? Вие сте отговорни за тези жестокости", допълни Пауър, визирайки тежкото положение в източен Халеб (Алепо) и получените съобщения за масови екзекуции, включително на жени и деца, от сирийските бунтовници.
“Когато дойде денят за пълно отчитане на ужасите, извършени в този щурм на Алепо, рано или късно вие няма да можете да кажете, че не сте знаели какво се случва", каза още тя.
В хода на речта си Пауър изтъкна, че ситуацията в Алепо “ще застане рамо до рамо” със събитията на световната история, които “определят съвременното разбиране за зло”, а също ще останат като петно върху съвестта на обществото.
Тя даде и примери за въпросните “петна”: Газовата атака срещу иракските кюрди през 1988г., геноцида в Руанда през 1994г. и клането в Сребреница през 1993г.
“Режимът на Асад, Русия и Иран, вашите войски и марионетки извършват тези престъпления. Вашите бомби, снаряди и въздушни удари позволиха на въоръжените отряди в Алепо да обкръжат хиляди мирни жители и да сложат примка на врата им. Трябва да ви е срам”, категорична бе Пауър.
В отговор, постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин заяви, че той не би искал да напомня на “златната тройка” за ролята й във възникването на Ислямска държава в резултат на нахлуването й в Ирак през 2003 г. и “сирийската криза”.
“Спомнете си коя страна представлявате”, посочи Чуркин, визирайки Пауър. “Построихте изказването си сякаш сте майка Тереза. Спомнете си списъка с намесите на вашата страна, а след това започнете да разсъждавате от позицията на моралното или някакво друго превъзходство”, допълни той.
Посланикът на Сирия Башар Джаафари също рязко реагира на думите на Пауър, цитирайки Лев Толстой, който призова първо да видим себе си, а след това да съдим другите.
Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун изрази дълбоката си загриженост във връзка с инфорциите за зверства срещу невинни цивилни граждани, сред които и множество жени и деца.
“ООН припомня още веднъж задължението на всички участници в боевете да закрилят цивилното население и да спазват международното право и човешките права”, заяви говорител на ООН в Ню Йорк и допълни, че “осебена отговорност носят Русия и Иран”.

Припомняме, че САЩ поискаха изпращане на международни наблюдатели, за да не се допусне избиването на бунтовници по улиците на Алепо или отвеждането им в затворите на Асад. В сряда и Франция поиска изпращане на наблюдатели от ООН, които да следят евакуацията на цивилните и на бунтовниците и да гарантират сигурността им.
“Непосредствена наша задача е да направим всичко възможно да спрем касапницата в Алепо. След като битката за града приключи, призовавам сирийските власти и техните съюзници – Русия и Иран – да изпълнят своите задължения съобразно международното и хуманитарно право и да позволят на останалите цивилни да напуснат района и да улеснят достъпа на всички хуманитарни агенции до града”, заяви Бан Ки Мун в тази връзка.
По думите му, ООН проверява информации, че сирийски войници и техни съюзници са застреляли 82-ма цивилни в превзетите квартали на Източен Алепо.
От началото на операцията за освобождаване на Алепо от източните райони на града са изведени около 110 хиляди цивилни, в т.число 44 367 деца, каза постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин.
Възможно е в източната част да са останали до 50 хиляди цивилни, а част от тях града остава под контрола на въорежени групировки, заяви специалният пълномощник на ООН за кризата в Сирия Стефан де Мистура, който е и натоварен да проведе спешни разговори с всички страни в конфликта.