В Хитрино ще изпробват нов метод за преместване на цистерните

Все още на терен са най-опасните две, в които има гориво и не могат да бъдат източени

Днес ще бъде изпробван нов метод - обливане с топла вода, така че горивото да се изпари максимално. Едва след като бъдат отстранени всички цистерни, в Хитрино ще бъдат пуснати експерти на енергото, за да обследват състоянието на мрежите, за да бъде пуснат и тока.

До момента са отстранени половината от повредените цистерни, и вече са преместени на специализираната площадка извън населеното място. Все още на терен обаче са най-опасните две, в които има гориво и не могат да бъдат източени. Вчера спасителните екипи са се опитали да ги отстранят, но безуспешно.

20 млн лева ще получи Хитрино от Програмата за развитие на селските райони, които ще бъдат използвани за възстановяването му. Европейската комисия и българските власти постигнаха съгласие средствата незабавно да бъдат предоставени с цел бързо премахване на последствията от трагедията. Решението идва след постоянни контакти с българското правителство и серия консултации в създадената вчера в Европейската комисия работна група в помощ на пострадалото село, в която участват комисарите по земеделието и регионалното развитие - Фил Хоган и Корина Крецу.