18 години затвор получи мъж убил на жена си в Старозагорско

Съдът постанови и обещетение от 100 000лв.

5-членен състав  на Старозагорски окръжен съд с председател Мариана Христакиева осъди на18 години затвор   70-годишния Кольо Русевот елховското село Коньовец. Той е признат за виновен, че е убил съпругата си Донка Русева преди 18 години и е захвърлил тялото й. Трупът е намерен през 2014 година когато на мястото започва строеж. Година по-късно е установена и самоличността на жената.

Защитата на Русев адв. Теньо Диков поиска в съдебна зала делото да бъде закрито по давност, а от своя страна прокуратурата поиска затвор.

Кольо Русев е осъден за умишлено убийство с особена жестокост - престъпление по чл. 116 ал. 1 т. 6 предложение 3 и 4 във връзка с чл. 115 от Наказателния кодекс. Съдът оправда Русев по обвинение затова, че убийството е  извършено по особено мъчителен начин.Според обвинението, мъжът, който до края не се призна за виновен, счупил с юмруци горната и долната челюст на жертвата, а с ритници й счупил 10 ребра. Колю Русев бе арестуван в родното си село през март т.г. и обвинен за убийството, извършено през ноември 1998 година. От тогава той е зад решетките с постоянна мярка за неотклонение задържане под стража. През 1998 г. той и съпругата му Донка работили като пастири в радневското село Ковачево. През нощта на 10 срещу 11 ноември Донка изчезва, а съпругът й твърдял, че тя избягала с чужд мъж. Историята започва да се разплита преди 2 години, когато бизнесмен купил старите текезесарски сушилни за тютюн в Ковачево и започнал да разчиства постройките. Под бетонен панел в една от тях работниците се натъкнали на човешки кости, които били разпознати като останки от изчезналата Донка Русева, което било установено чрез ДНК-анализ на биологичен материал, взет от двамата й синове. Съществуват съмнения, че жената била погребана под плочата все още жива, но през дистанцията на времето това не можело вече да се докаже. Една от защитните тези на Кольо бе, че сам не можел да повдигне 200-килограмовия панел, под който били открити останките. Според обвинението убиецът, който на фаталния 10 ноември имал рожден ден, се ядосал на съпругата си, че го гостила с постна гозба от зелен фасул. Бил пиян, а той имал лошо пиянство.

Установено е, че убийството на 55-годишната жена е извършено на 10/11 ноември 1998 г. в с. Ковачево, общ. Раднево.

Съдът постанови и обещетение от 100 000лв., които да се разделят между  петима от синовете на убитата жена.

Адвокат Диков заяви, че ще обжалва решението пред Апелативен съд Пловдив.