Преподавател по право: Плевнелиев не наруши Конституцията

"Решението му е малко като снега в Сахара – наглед абсурдно, но напълно възможно", заяви Атанас Семов

  1. „Президентът не е нарушил Конституцията с отказа си да състави служебен кабинет. Трудно е тя да бъде нарушена, защото има много празноти и по много важни въпроси не казва нищо”, заяви в „Здравей, България” преподавателят по право в Софийския университет доц. Атанас Семов. „Решението на Росен Плевнелиев е малко като снега в Сахара – наглед абсурдно, но напълно възможно. Конституцията не предвижда срок, в който президентът да назначи служебно правителство. Второ, тя предполага такова да се назначи във връзка с насрочването на избори. Сегашният президент не може да насрочва избори и да разпуска парламента. В този смисъл би могло да се приеме, че не е необходимо той да назначава служебен кабинет. Неговото решение беше на ръба на Конституцията, но не противоконституционно”, обясни Семов.

    „Румен Радев ще бъде президент от 22 януари. Дотогава от него не можем да искаме нищо. Оставете човека да свикне с функцията да се подготви за тежката отговорност и не искайте от него да осъществява действия, които не му се полагат сега”, призова преподавателят по право.

    По думите му по-същественото е, че от една страна, беше логично сегашното правителство да доработи края на годината, тъй като има важни административни актове, които трябва да бъдат приети. От друга страна, бъдещото служебно правителство може да управлява доста време.

    „Много е възможно служебният кабинет да управлява до началото на юни, ако продължи бавенето и отлагането на избори. Новият президент спокойно може да назначи избори още февруари”, коментира Атанас Семов.

    „Бавенето е много лошо за България и това ще доведе до една истинска нестабилност за страната на фона на предстоящото председателство на ЕС и драматичните размери на мигрантската криза. Стотици хиляди трябва да тръгнат към Европа скоро”, прогнозира доцентът.