Календарът на Балчик е "пътеводител" към знакови места и сгради

13 акварелни картини на художника Пламен Монев

Календарът на община Балчик за 2017 година е своеобразен пътеводител към емблематични сгради и знакови места, за които се разказват легенди или малко известни истории, съобщиха от кметската управа за новото издание, цитирани от БТА.
Художникът Пламен Монев е претворил в 13 акварелни картини храма на Кибела, Мелницата - най-модерната индустриална сграда на Балканите в началото на миналия век, Горчивата чешма, църквата "Свети Димитър" в село Гурково - най-старата в региона, и други културни и исторически забележителности.
На заглавната страница на календара е барокова сграда в Балчик, известна като "Дама купа". Зданието, обитавано дълги години от общинската управа, е вдигнато за хотел от цариградски търговец, който спечелил парите за инвестицията на карти, но после изгубил вложението пак при игра на карти, разказа Сава Тихолов, началник на отдел "Култура" в общината.
Календарът "отвежда" и към Тепсигьол - скрито място в гората в местността "Тузлата", в което според легендата иманяри търсят изгубени скъпи сватбени дарове.
Изданието събира любопитните факти за обектите, като общината възнамерява през следващата година туристически маршрути с обозначения да популяризират забележителностите. Оригиналните картини на художника, сътворил календара, ще бъдат подарявани на представители на побратимени градове и по специални поводи, казаха от общината.