Всички части на разбилия се Ту-154 са извадени от дъното на Черно море

Свят

29-12-2016, 13:14

Снимка:

Пресс-служба МЧС России

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Открити са и трите черни кутии на катастрофиралия Ту-154

Руски самолет с около 100 души на борда катастрофира

Службите в Русия работят по 7 версии за катастрофата

Изводите за причините, довели до катастрофата на руския военен Ту-154 в Черно море, ще бъдат направени от експертите през следващия месец, но отсега може да се каже, че преди падането техническото оборудване на машината е било неизправно. Това заяви министърът на транспорта на Руската федерация Максим Соколов, предава ИТАР ТАСС.

„Очевидно преди падането техниката не е работила изправно. Каква е причината за това предстои да изяснят експертите, за което и е създадена специална техническа комисия“, съобщи министърът. Окончателното заключение за трагедията, при която загинаха 92-ма души, ще бъде представено след декодирането на черните кутии на самолета. Преди всичко обаче ще бъде извършено идентифициране на жертвите. Следи от пожар или взрив не са открити по телата и отломките от разбилия се на Коледа руски самолет.

Проверяваме 7 версии за причината за катастрофата и терористичен акт не е водеща сред тях, но разбира се на този етап нито една не може да бъде изключена. Това съобщиха представители на междуведомствената комисия, създадена за разследване на катастрофата с военен транспортен самолет в ранните часове на 25 декември край Сочи. Загинаха всичките намиращи се на борда 92 души. Комисията обяви на пресконференция в държавната агенция ТАСС, че разчита да открият причината в рамките най-малкото на 1 месец. Вероятно до 30 януари ще бъдат окончателно разчетени данните на две от черните кутии, които са в добро състояние.

Активната фаза от издирвателните операции е приключила и на повърхността са извадени практически всички елементи от разбилия се самолет. Хеликоптери продължават да наблюдават площ от около 400 квадратни километра, в района има 18 кораба и морски съда. Полетът е започнал в добро време, а екипажът е бил достатъчно опитен – с общо 6000 часа във въздуха. Очевидно е, че техниката не е работила нормално и при удара в повърхността и морсокото дъно самолетът се е разбил на парчета, допълниха участници на пресконференцията. Военните опровергаха твърденията, че загиналият хор на ансамбъл "Александров" е трябвало да участва в концерт в Алепо. Според тях в Сирия те са имали само една задача - концерт за руските военни в база "Хмеймим".