Откриха 15-то огнище на птичи грип в страната

Заключението е направено от Националния оперативен щаб за контрол и ликвидиране на заболяването Инфлуенца по птиците

Констатирано е 15-то огнище на заболяването Инфлуенца по птиците (птичи грип) в страната, съобщава пресцентърът на Министерство на земеделието и храните.
Заключението е направено от Националния оперативен щаб за контрол и ликвидиране на заболяването Инфлуенца по птиците, което се е провело днес в сградата на Българска агенция по безопасност на храните.

В Щаба участват представители на Министерството на земеделието и храните, Министерството на здравеопазването, Министерство на вътрешните работи и Държавната агенция за национална сигурност. От 16 декември (датата на първото подозрение) са констатирани 14 огнища на Инфлуенца при птиците при домашни стада от пет административни области на страната - Видин (четири огнища при домашни птици), Враца (едно огнище при зеленоглави патици мюлари във ферма), София-област (едно огнище при домашни птици), Пловдив (седем огнища в стопанства за патици) и Монтана (едно огнище при домашни птици). Констатирано е едно огнище на болестта при диви птици в Област Ямбол (намерени мъртви две чапли).

Поради констатирани огнища на заболяването в Област Пловдив и високата концентрация на промишлени птицевъдни обекти в Областта, с цел максимално бързо да бъде ограничено и ликвидирано заболяването беше взето решение за умъртвяване по хуманен начин на всички птици във ферми, в които не са въведени мерки за биосигурност в радиус един километър около констатираните огнища. Със съдействието на органите на МВР и ДАНС е въведен контролно-пропускателен режим на всички пътни превозни средства в 3-километровата предпазна зона около фермите с констатирано наличие на Инфлуенца. За да се избегне евентуално разнасяне на вируса е забранен достъпът на екарисажни коли в предпазната зона около огнищата.
Всички хора, които имат контакт с болни птици трябва да предприемат мерки за индивидуална защита, както и профилактично лечение с противогрипни препарати след консултация с личния си лекар. Категорично се забранява достъпът на хора, които не са клинично здрави, в грипно, или предгрипно състояние състояние, поради възможност от комбинация с вирусът на инфлуенцата и усложнения при човешкото здраве.

Със Заповед на министъра на земеделието и храните Десислава Танева се въвежда забрана за достъп на външни лица, както и любителския риболов във водоемите и местата, обитавани от диви мигриращи птици в районите на Дуранкулашко езеро - област Добрич; абленски езерен комплекс - област Добрич; Варненско- Белославски езерен комплекс - област Варна; резерват Сребърна - Област Силистра; комплекс Калимок - области Русе и Силистра; комплекс Беленски области - област Плевен; Рибарници Мечка - област Русе; Поморийско езеро- област Бургас; Атанасовско езеро - област Бургас; Бургаско езеро - област Бургас; Комплекс Мандра-Пода - област Бургас; Комплекс Стралджа - области Бургас и Ямбол; Язовир Овчарица - области Ямбол, Хасково, Стара Загора и Сливен; Язовир Малко Шарково - област Ямбол; Язовир Огоста - област Монтана; Рибарници Орсоя - област Монтана и язовир Пясъчник - област Пловдив.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"